– Vi offrade mycket under två år för att göra ett bra VM på hemmaplan. Det är en besvikelse att vi bara kom fyra. Vi tappade självförtroendet lite inför semifinalen, säger Linköpingsspelaren.

Tjeckisk innebandy är större än man tror, med enligt uppgift 90 000 spelare på olika nivåer. Men det är ingen stor sport i massmedia och på arenorna i hemlandet. Normalt sett går innebandyn under radarn.

– Varken media eller publiken är särskilt intresserade, säger Matej Jendrisak som spelade sex säsonger i ett av mästarlagen, Florbal Chodov från Prag.

Artikelbild

| Matej Jendrisak är tillbaka i vardagen i Linköping efter VM-turneringen på hemmaplan i Tjeckien. Återstart i SSL nu hemma mot Växjö på lördagen. "Jag vill vara en ledare på planen", säger Matej.

Men till det gångna VM:et fick innebandyn en annan roll. Bra marknadsföring och bra kontakter med skolor gjorde att herrturneringen blev en succé sett till inramningen. Med medföljande uppmärksamhet i tidningar och tv.

I Tjeckiens största arena, hockeytemplet i Prag, var det 12 000-13 000 på semifinalerna och 16 000 på finalen sista dagen.

– Många gjorde ett stort jobb, men tyvärr kommer det att återgå till som det brukar vara efter VM, säger Matej Jendrisak som är uppvuxen i Havirov, en stad ungefär lika stor som Linköping, belägen fyra timmar öster om Prag.

Hur kommer det sig att du började med innebandy?

Artikelbild

| Matej Jendrisak tycker själv att det kan bli bättre kemi i sin femma, med bland andra Felix Lanver och Jesper Alm.

– Det var inget planerat. Vi spelade allt möjligt med kompisarna, det var fotboll, streethockey och innebandy. När jag var tio år var det en boom med innebandy och jag drogs med i den.

Före VM i Prag var Matej på besök en dag i sin hemstad och gjorde då ett träningspass med barnen i sin moderklubb. Han var tillbaka där allt en gång började.

Nu gör 29-åringen sin femte säsong i Linköping och han tror att Libk kan bli avslutningen på karriären. Även om han inte vet hur många år han har kvar på elitnivå.

Nu när besvikelsen över missad VM-medalj får lägga sig så ser han fram emot återstarten i SSL, mot Växjö hemma på lördagen.

– Jag gillar livet här i Linköping. Efter karriären flyttar vi nog tillbaka till Tjeckien, men jag hoppas jag har långt kvar här, säger Matej som spelat två SM-finaler med Libk.

Vad säger du om årets säsong?

– Det har varit upp och ner. Vi fick en dålig start, men har spelat bättre. Hoppas vi kan bli mer stabila, men vi har ett yngre lag än vi haft tidigare. Det är mer förståeligt då.

Någon du tycker har varit bra?

– Andreas Blom, målvakten.

Något du vill förbättra?

– Ja, vi kan få bättre kemi i vår femma. Jag och Felix Lanver och Jesper Alm har spelat mest ihop.

Vilken roll vill du ha?

– Jag vill vara en ledare på planen.

Matej Jendrisak håller med om att det är rivalitet mellan Libk och Växjö, men revansch är ett ord han inte vill använda. Trots Libks storförlust, 1–9, i premiären.

– Det är en annan situation nu. Hoppas bara att vi kan prestera bättre. Det blir en tuff fajt, säger tjecken.