– Du vet hur det är med nyårslöften. . . är inte de till för att brytas? Haha. Nej, men ärligt talat har det under en längre tid känts rätt att satsa på studierna. Nu har jag sökt in på olika högskolor, säger 27-åringen efter fredagssuccén på Citadellbadet i Landskrona.

Linköpings ASS reste till SM-tävlingarna med målet att ta sex medaljer på seniorsidan. Efter tre av fem dagar avverkade är man redan uppe i – sju. Pontus Palmqvist var fyra ynka hundradelar från guld i torsdags ("den medaljen har jag gett bort") och följde nu upp med nya andraplatser: på 50 m rygg och i laget på 4x100 m medley.

De kändes betydligt bättre.

Många är överraskade över veteranens framfart, men inte så mycket han själv.

– Senaste tiden har det känts helt galet bra på träningarna, framförallt på ryggsimmet. Och när det stämmmer. . . då vet jag att jag är farlig, säger Pontus Palmqvist.

Han har länge dragits med en knäskada som gjort att träningen och simningen blivit lidande. Nu är det betydligt bättre och inte minst har det gjort att han kunnat ägna mer tid åt spänstpass.

Det är en förklaring till lyftet.

Men det finns fler.

– Jag känner också att vardagen fungerat nästan perfekt. Vid sidan av egna simningen har jag startat eget företag som en slags personlig tränare inom simning, så det har blivit en hel del tid i simhallen.

Ändå är han alltså, om nu det där löftet vi skrev om i början uppfylls, inne på sista rycket i karriären.

– Jag vill vidga mina vyer, säger han.

Till att börja med väntar dock ytterligare ett antal SM-starter i Landskrona. Närmast 200 m rygg under lördagen.

– En riktig ångestdistans. Den är enormt tuff och jag har inte simmat den på SM tidigare. Men nu känns formen så bra att jag vill prova. Tror jag.

Efter det individuella silvret (efter Simon Sjödin) var Palmqvist alltså med att tillsammans med Tom Andersson, Dan Lester och Anton Andersson simma till sig ett silver även på 4x100 medley, knappt en och en halv sekund efter vinnande Neptun.

– Jättekul att de unga killarna tar för sig som de gör också. Jag har tränat flera av dem och lärt dem allt jag kan, sa Pontus Palmqvist och skrattade.

I övrigt under fredagen: JSM-silver till Tom Andersson på 50 bröst och SM-brons för Sofia Henell, Vilma Ekström, Rebecka Palm och Emma Magnusson på damernas 4x200 fritt. Lägg därtill att Henell blev fyra på 50 fritt där superstjärnan Sarah Sjöström som väntat vann överlägset på världstiden 23,96.

– Det känns som vi har ett riktigt gott gäng här. Det är skön stämning, sa Pontus Palmqvist som en förklaring till den lyckade SM-upptakten för Lass.