Markus, 20, blev proffs inom e-sport: "Att ha fans är en ny grej"

Mjölbybon Markus Johansson, 20 år, valde efter studenten att satsa fullt för att kunna leva på sin hobby. Sedan sex månader tillbaka är han professionell e-sportare.

Så fort Markus blev anställd fick han merch från sin arbetsgivare som han alltid måste ses i när han representerar sitt lag Alliance.

Så fort Markus blev anställd fick han merch från sin arbetsgivare som han alltid måste ses i när han representerar sitt lag Alliance.

Foto: Lina Gillman

Mjölby2025-03-11 18:00

– Även om det har tagit en stund att ta sig hit så har jag fått hålla på med det jag tycker är roligast under tiden, säger Markus Johansson.

I tegelvillan i Mjölby där Markus bor med sin föräldrar, har han sitt rum som sitt kontor. Där står den svarta datorn på och nyss avslutade han en match i Counter-strike tillsammans med sitt lag Alliance. Laget ligger på en 89:e plats på världsrankingen och på en 40:e plats i Europa.

undefined
Sen ett halvår tillbaka är Markus Johansson från Mjölby professionell e-sportare. Han spelar i laget Alliance.

– Det blev vinst mot ett finskt lag, så det får vi vara nöjda med. Jag har bara varit med i det här laget sen cirka ett halvår tillbaka.

Counter-strike är ett målbaserat taktiskt skjutspel för lag av fem. Två motsatta lag – terroristerna och antiterroristerna – tävlar i spellägen för att uppnå mål, som att säkra en plats för att plantera eller desarmera en bomb och rädda eller bevaka gisslan.

Markus tog beslutet att spela så mycket han kunde under första året på gymnasiet. 

Hur tog dina föräldrar ditt beslut att under ett år satsa för en karriär inom e-sport?

– De älskade väl inte mitt förslag och jag tror att min storebror la in ett gott ord för mig när det kommer till den frågan, säger Markus och ler.

– Klart det har varit lite argumentation ibland när det kunde krocka med lektioner eller jag fick skynda hem från skolan för att hinna till matcher. De har ändå varit stöttande i mitt val och trott på mig, vilket så klart betytt mycket. Jag hade ju inte kunnat göra det här utan deras stöd.

undefined
Markus Johansson bor hemma hos sina föräldrar och är tacksam för att han fick ett år på sig efter studenten för att försöka bli en professionell e-sportare.

Markus berättar att e-sportspelare likt andra sporter blir uppköpta av andra lag.

– Det är väldigt olika hur länge man är kvar i ett och samma lag. Det beror så klart helt på hur man presterar. De bästa tas ju uppåt i sporten hela tiden. Skillnaden i e-sport är att du kan klättra uppåt väldigt snabbt, men också falla neråt snabbt. 

Du har spelat mycket tidigare men vad är skillnaden att tillhöra ett professionellt lag?

– Dels är jag ju anställd nu. Sen hade vi exempelvis ett bootcamp för några veckor sen där vi tränade tillsammans men framför allt umgicks. Det här är första laget jag spelar i där jag inte känt spelarna sen innan. 

Är det viktigt att ha bra relation till varandra även utanför dataskärmen?

– Det är viktigt att ha en bra feeling gentemot varandra och när man ses är det lättare att uppfatta ton och kroppsspråk. Man kan uppleva att någon har en hård ton mot en och kan få känslan att han är arg. Men när man ses på riktigt märker man kanske att det bara är så han låter under hård koncentration och press. 

I Markus rum står hans nya datorstol han fått från sitt jobb, med lagets logga. Runt 50 timmar i veckan spenderas på bara Counter-strikes sida. 

– Det är lite som att ha ett heltidsjobb när det kommer till arbetstimmar, fast utan att ha ett fast veckoschema. Matcher kan fort läggas till och går det bra i turneringar får man matcher tätt inpå. Jag snittar runt tre matcher i veckan.

undefined
Ett transparent chassi gör att man kan se rakt in i Markus dator.
undefined
Markus lägger cirka 50 timmar i veckan på Counter-strikes sida och berättar att han spelar runt tre matcher per vecka.

Hur funkar det med lön i e-sport, är den fast eller prestationsbaserad?

– Nu har jag en mindre summa som är fast och så får man del av vinstpengarna från främst turneringar. 

Vilka summor kan det röra sig om i turneringar?

– Det är allt från 5 000 kronor till de allra bästa världsturneringarna som har 5 miljoner kronor i förstapris.

Markus berättar att sporten har blivit mer seriös än tidigare. 

– Nu ses det mer som en sport. För mig känns det fortfarande lite udda att folk betalar pengar för att komma och se oss spela. Att ha fans är en ny grej för mig. Det är matchbetting likt i andra sporter och med det kommer det också konsekvenser när det går dåligt.

undefined
Sen gymnasietiden har Markus spelat Counter-strike med sikte på att bli proffs, men det var inte förrän efter studenten som han kunde satsa helhjärtat på det.

Vad för konsekvenser?

– Hot via internet om man förlorat en match eller spelat dåligt. Det är faktiskt inget som stör mig, jag är uppvuxen på internet och tar det inte på allvar. Det är nog lite som att publik på en fotbollsmatch skriker något elakt, det måste rinna av en.

För Markus går arbete och hobby in i varandra.

– För mig är de två orden samma sak. Det här är min största hobby och att ha det som yrke just nu känns toppen. Det är bara att spela på och lyssna på både positiv och negativ feedback för att utvecklas framåt.

På frågan om framtidsmål börjar Markus le och svaret är glasklart.

– Klättra på rankingen i Counter-strike. Med högre ranking kommer inbjudningar till bättre turneringar.

undefined
Markus spelar med tangentbordet i vinkel. Han berättar att spelare kör olika men han kör så eftersom man alltid har en hand på musen så når man fler knappar. Skulle han haft helt rakt skulle han inte nått till exempel N eller M.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!