Under den så kallade "boostaveckan" i Mjölby i dagarna tar idrotten plats i Galleria Kvarnen. Det anordnas möten, kurser, föreläsningar, sportas och leks lekar.

Framför allt rör man på sig, och särskilt då ortens barn.

Sporten var förbi på onsdagen när två grupper av sexåringar testade den av Riksidrottsförbundets utprovade "rörelsebanan".

Artikelbild

| Lollo Bladh är Östergötlands idrottsförbunds rörelseexpert. I Galleria Kvarnen den här veckan har hon satt upp sin rörelsebana med fem grundmoves: Kasta, fånga, krypa, springa och hoppa.

Den stora banan, som sattes upp första gången i Sverige på Idrottens dag i Motala i september, hade tolv olika motoriska grundrörelser. I Mjölby är det en miniatyrvariant där barnen får gå igenom fem grundmoves längs banan: Springa, hoppa, krypa, fånga och kasta.

Det som barn förr gjorde automatiskt, när man lekte i skogar och parker och balanserade på stock och sten och utövade olika typer av spontanidrott, det behöver dagens barn hjälp med.

– Forskning visar att barn är mer stillasittande. Bara en tredjedel av fyraåringarna når upp till rekommenderad dos av rörelse, säger Lollo Bladh, rörelseexpert på Östergötlands idrottsförbund.

I dag konkurrerar mycket, och nya faktorer bidrar till stillasittandet. Som tecknad film på tv dygnet runt och som alla häftiga dataspel. Dessutom finns det färre naturliga ytor i barnens närhet där de kan röra sig.

Artikelbild

| ÖIF-ledaren Lollo Bladh instruerar några av Mjölbys sexåringar i rörelsebanan i gallerian.

– Förr var barn mer självgående och rörde på sig utan att någon sade till. I dag behöver barn få instruktion för att röra sig, eller för vad de ska göra, jämför Lollo Bladh.

Boostaveckan i Mjölby är för övrigt öppen för fler än bara idrottsfolket.

Artikelbild

| En shoppinggalleria kan användas till mycket, bland annat lek och idrott.

– Vem som helst är välkommen, det är öppet hus, säger Marie-Louise Elebring på Östergötlands idrottsförbund.

Är det något speciellt med Mjölby som idrottskommun?

– Nej, den är väl ganska vanlig. Det finns många föreningar, säger Elebring.