Den krånglande ryggen stoppar inte Zebastian Modin i Paralympics – inte när det handlar om hans på förhand bästa medaljchans.

Svensken kommer till start i sprinten för åkare med synnedsättning, disciplinen där han har tre pallplatser av tre möjliga den här säsongen.

Modin går ut först i kvalet och väljer att satsa på Robin Bryntesson, den förre landslagsåkaren med sprint som specialitet, som guide i stället för ordinarie ledsagaren Johannes Andersson.

Inför sprinten har Modin slipat på tekniken vid målgång. I takt med att tävlingarna har blivit jämnare har det blivit allt viktigare för svensken, som är helt blind, att fälla sig och skicka fram ena pjäxan så långt som möjligt – precis som i lopp för seende.

Det har blivit så tajt. De tre sprintarna vi har kört i år har avgjorts på mållinjen allihop: fyra åkare inom en meter. Det är ganska fascinerande att det blir så med det här procentsystemet (som tillåter att åkare med olika grader av synnedsättning tävlar mot varandra), säger Modin.

På upploppet säger guiden först till när det är 20 meter kvar. Sedan skriker han ut "två, ett".

Då ska jag fälla mig. Och då måste guiden tajma det på mig.

"Så fort man kan"

Eftersom Modin är blind har han ett försprång på åkarna med lindrigare synnedsättning när det blir dags för eventuell semifinal och final. Avståndet beräknas utifrån kvalsegrarens tid och svensken får 12 procent tillgodo, vilket brukar innebära mellan 20 och 25 sekunder på 1,5 kilometers åkning.

Han gillar inte riktigt att bli jagad.

Det är något jag har varit tvungen att knacka in i huvudet men det är inte det roligaste som finns. Jag skulle föredra att inte vara det men nu är det så och då är det bara att köpa det, säger han.

Taktiken är enkel.

Det är att åka så fort man kan i tre minuter. Om de hinner i kapp kommer de ju förbi.

Starten avgörande

Om han tävlar mot andra blinda åkare gäller det att ta starten.

Det brukar vara svårt att komma förbi för man ska ta två åkare. Guiden kan stretcha avståndet och ligga lite längre före så att det i stället för två meter blir sju meter. Dessutom är det ingen som ramlar före en om man tar starten. Det är ännu viktigare än i en vanlig sprint (med åkare med fullgod syn), säger Modin.

Kvalet inleds klockan 2 i natt svensk tid och finalpasset klockan 4.