Runt lunch på tisdagen kom Linköpingsbon och förre LHC-tränaren hem igen efter några minst sagt intensiva veckor i Danmark. Precis som i Köln förra året, där det också slutade med guld, var han med som en av de assisterande coacherna, hade ansvar för scoutingen, såg de svenska matcherna från läktaren och hade därifrån kontakt med övriga ledare.

I början av turneringen hamnade han själv i båset när Peter Popovic akut tvingades uppsöka sjukhus på grund av en ögonskada.

– Det har varit en häftig resa och inte minst att få vara med om det två år i rad gör det ännu större. Med två nästan helt olika lag dessutom. Det var fler yngre killar den här gången och ett speedigare och mer offensivt lag. Många åkte över till Nordamerika innan de slog igenom på allvar och var därför inte så kända i Sverige. Men det är de nog nu, säger Tomas Montén och skrattar.

Han gillar att jobba med förbundskapten Rikard Grönborg.

– Han har många styrkor, men inte minst är han duktig på att delegera och ge alla ansvar. Han vet att han inte kan hålla koll på allt själv.

Ni kanske såg hur Montén hamnade i hetluften dagarna före turneringsstart när han av internationella förbundet var en av dem som straffades för att ha uppträtt respektlöst under medaljceremonin efter finalförlusten mot Kanada i junior-VM i vintras.

Därmed får han inte coacha under de tre första matcherna i nästa JVM-turnering.

– Man kan tycka vad man vill om det, men klart att jag blev förbannad. Det var väl klantigt att inte ha koll på de reglerna. Det står i reglerna och då får jag skylla mig själv att jag inte kände till det, säger han.

Under pågående VM gjorde 40-åringen också klart med en fortsättning som förbundskapten för juniorlandslaget ända till våren 2022. Det var inte ett alldeles enkelt beslut att fatta.

Han säger:

– Vi har haft diskussioner under senaste tiden och när det blev klart med JVM i Sverige 2022 och jag fick chansen att vara med hela vägen dit kändes det riktigt spännande. Jag trivs bra, men kan också ibland sakna det dagliga tränarjobbet. Jag hade funderingarna att gå tillbaka till ett SHL-jobb igen, men nu får det vänta några år till.

Vad händer nu?

– Nu blir det snart semester och framförallt tid med familjen. Nästa samling med juniorlandslaget är inte förrän i slutet av juli när vi åker till en turnering i USA med en ny kull.