17-årige Robin Johansson är totalförlamad från bröstkorgen och ned efter en olycka på Sviestad i Linköping den 20 maj. Och i går kl 15.38 avled Vargarnas Kenny Olsson efter torsdagens krasch i Norrköping.
På kort tid har Östergötland drabbats av två allvarliga speedwayolyckor. Att olyckorna hänt på östgötabanor är, enligt Stefan Andersson som kör elitseriespeedway för Piraterna i Motala, en ren slump.
Men han är på flera sätt kritisk till utvecklingen inom sporten.
- Det krävs krafttag nu, säger Stefan Andersson, som själv opererats 10-12 gånger och som den 1 april i år drabbades av hjärnskakning efter en krasch.
Piraterna-föraren har en mängd förslag på åtgärder.
- Banprepareringen måste bli bättre. Det kan vara jävligt hoppigt och studsigt och ibland gör arrangörerna det så med flit för att sabotera för bortalaget. Domarna måste bli tuffare och kunna ställa in om inte arrangörerna skött sig.
Att domarna oftare ska våga ställa in matcher där regn gjort banorna hala och farliga är också viktigt, anser Stefan Andersson - även om det skulle råka drabba redan skuldtyngda svenska elitklubbar hårt ekonomiskt.
- Är banorna inte tillräckligt bra ska tävlingen brytas. Att klubbarna går på knäna, inte har råd att ställa in och att skylla på späckade scheman håller inte. Då är det något som är snett.
I England och Polens förstaligor ställs krav på luftstaket - luftfyllda "slangar" i stället för fasta staket. I Sverige används inte luftstaket på någon bana i seriesammanhang.
- Jag föredrar luftstaket. Men av det jag hört om olyckan i Norrköping hade det inte hjälpt eftersom den inträffade på en raksträcka och där används inte luftstaket på grund av risken för att fastna, säger Stefan Andersson.
Allt kraftfullare motorer kan också vara en anledning till olyckor.
- Det blir mer och mer hästkrafter. Det skulle vara en enkel sak att strypa förgasarna för att minska hastigheten. Men då krävs att internationella förbundet gör hårda kontroller för att undvika fusk, kommenterar Andersson, som även nämner förarnas utsatthet och den allt hårdare konkurrensen i svensk klubbspeedway.
- Det är sällan du ser någon parspeedway i dag. Varje poäng är så viktig och många kör för sig själva i stället för laget. England har ett system där lagens sju förare får köra match efter match. Jag tror på den modellen.
När Indianernas veteran Henrik Gustafsson skadade sig för en tid sedan kom uttalanden från förbundshåll om för dåligt tränade förare som en orsak till fler olyckor.
- Det där är skitsnack. Förarna i dag är bättre tränade än förr. Annars skulle vi inte orka med att köra i flera olika ligor en hel säsong, säger Stefan Andersson.
Men har då förarna inget ansvar?
- Jo, absolut. Vi måste köra säkrare och få bort den fulkörning som förekommer jätteofta. Jag tycker det ska införas gula och röda kort, där två gula kort efter allvarliga överträdelser leder till en match avstängning - oavsett i vilket land den matchen eller tävlingen körs.
Stefan Andersson känner Kenny Olsson och är naturligtvis illa berörd av olyckan.
- Samtidigt försöker jag att inte tänka på det för mycket. Det blir som en sköld. Den dag jag blir rädd för att åka ut på banan slutar jag direkt, säger Stefan Andersson, som är mycket kritisk till Vargarnas vice ordförande Torsten Sahlin som efter torsdagens krasch lade skulden på motståndarlaget Valsarnas förare.
- Sanslöst. Helt horribelt. Jag hoppas att han inte tänkte på vad han sa. Hur tror han den killen känner sig i dag. Alla de jag har pratat med säger att det var en ren olycka som inträffade på grunda av spår i banan.
Som liten knatteåkare var Stefan Andersson ivrigt påhejad av sin pappa. Men själv är han inte lika entusiastisk när det gäller 3,5 årige sonen Elliots gryende speedwayintresse.
- Jag vill inte att han ska åka speedway.
Varför inte?
- På grund av hysterin runt omkring och alla riskerna.