Markant ökning av skador i Vätternrundan

Vätternrundan hade en nedåtgående trend när det gällde svåra olyckor. Men 2019 ökade olyckorna med 43 procent.

Under 2019 skedde 63 olyckor under Vätternrundan som tvingade cyklisterna att uppsöka vård på någon av akutmottagningarna runt sjön. En ökning med 43 procent.

Under 2019 skedde 63 olyckor under Vätternrundan som tvingade cyklisterna att uppsöka vård på någon av akutmottagningarna runt sjön. En ökning med 43 procent.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Motion & hälsa2019-12-10 13:00

– En förklaring till de högre siffrorna kan vara att vi i år startade en filial till akutmottagningen i Motala vid Församlingshemmet i målområdet. En service till våra cyklister, men kanske också så att höjningen till viss del berodde på det, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson. 

I en sammanställning av Karin Sillén, läkare och medicinsk rådgivare till arrangören, är det ändå tydligt att skadorna ökade med fler allvarligt skadade och fler sjukhusdygn.

Under 2018 rapporterades 44 skador som krävde vård på någon akutmottagning.

Under 2019 ökade den siffran till 63 cyklister.

I sin rapport skriver Karin Sillén att alla som transporterats till sjukhus fått svara på en enkät med uppföljningsfrågor. Där konstateras att den vanligaste olycksorsaken var kollision med andra cyklister. Näst vanligast var att cyklister kolliderade med material på vägbanan.

Däremot rapporterade ingen av cyklisterna att de kolliderat med ett annat fordon.

– Att inga andra fordon varit inblandade är vi oerhört glada över och något vi jobbar hårt med att minimera riskerna för, säger Gunilla Brynell-Johansson. 

I rapporten kan man också läsa att fler skador de krävt intensivvård. 14 cyklister hade så svåra skador att de tvingades kvarstanna på sjukhus vilket är den högsta siffran sen mätningarna startade 2016. 5 av dem krävde intensivvård för sina skador.

Den allra vanligaste skadan var nyckelbensfrakturer som skedde i 20 av de 63 fallen. Den näst vanligaste skadan var kontusion (stöt- eller krosskada) mot övre delen av kroppen, samt revbensfrakturer. Intrakraniell blödning (blödning i hjärnan) diagnosticerades hos 5 patienter.

I sin summering anger Karin Sillén att det inte finns någon enkel förklaring till den markanta ökningen skador i år. Exempelvis var vädret bra, utan något regn att tala om, medan det under 2016 var betydligt sämre väder och flera olyckor rapporterades.

Dock har de som svarat på enkäten angett tydliga orsaker till sina krascher och flera pekar på ett återkommande problem när stora klungor går in i smalare partier på banan där det inte finns plats för alla cyklister i sidled.

Nu ändras banan för Vätternrundans sista del, något många välkomnat.

– Vi har fått väldigt många positiva kommentarer eftersom många upplevt sista delen av loppet som otäck. Nu ska vi ansöka om att få de sista milen så bilglesa som möjligt, för att ytterligare öka säkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!