Smarrig och enkel mat på vandringen

Du kanske ska ut med barnen i strövområdet nära hemmet­, med vännerna på weekendtur på leden eller på en tvåveckorstur i Sarek. Enkel mat är alltid välkommen. Här delar Correns egna vandringsfantaster med sig av sina favoriter.

Foto: Mikael Svensson

Motion & hälsa2014-07-10 16:32

Couscous i svampsås

2 portioner

Ingredienser:

2 dl couscous

2 dl vatten

1 påse svampsoppa (valfri)

vatten till soppan

Så här gör du:

1. Koka upp vatten och häll i couscous. Låt stå tills couscousen sugit åt sig allt vattnet och mjuknat.

2. Häll pulvret till svampsoppan i halva mängden vatten som förpackningen anger. Koka upp tills det tjocknat.

3. Blanda svampsåsen med couscousen.

4. Färdigt att äta.

Patriks kommentar:

Jag kommer aldrig glömma när vi tillslut tagit oss upp genom hela Tarfaladalen från Kebnekaise fjällstation med växlande väder. Det blåste kallt och vi tog skydd bakom ett gigantiskt flyttblock. Vi rotade igenom ryggsäckarna och insåg att vår svamp-couscous var det bästa alternativet. Färdigt på under fem minuter och riktigt smarrigt. För en stund glömde jag den skavande stortån och snålblåsten bakom stenen. Perfekt när du snabbt vill ha mat och är trött.

Renklämma i innerfickan

Ingredienser: Tunnbröd

Det goda kryddiga renköttet i skivor (hamburgerkött till nöds).

Smör

Pepparrotsvisp

Rejält med salladsblad

Efterrätt: Banan

Så här gör du:

1. Smöra brödet ordentligt.

2. Lassa på kött, sallad och pepparrotsvisp. Snåla inte.

3. Rulla ihop.

4. Lägg i smörpapper

5. Ät.

Åsas kommentar:

Min skidjacka är på året runt till friluftsaktiviteter. Och i skidjackor finns den stora googlesfickan, den där man egentligen ska ha skidglasögonen. Där stoppar jag renklämman och en banan och vips har jag en hel liten måltid med mig, utan att behöva ryggsäck. Rena James Bond-tricket. Dricka får man hitta i bäckarna eller köpa i kiosken, om sånt finns. Busenkelt.

Snabbmakaroner med makrill i tomatsås

2 portioner

Ingredienser:

2 dl makaroner

2 burkar makrill i tomatsås

salt

vatten

Så här gör du:

1. Koka makaronerna med salt.

2. Blanda sedan ihop makaronerna med makrillen och tomatsåsen.

3. Krydda rätten med oregano om du vill lyxa till det. Överbliven makrill kan med fördel läggas på en knäckemacka.

4. Ät.

Pers kommentar:

Det här var en av de första rätterna som jag ”lagade” efter att ha tröttnat på frystorkad mat på påse som säljs till överpris i friluftsbutikerna. Nu är makrillen given på varje vandring och smakar lika gott på knäckemackan som med makaroner. Jag minns särskilt en gång när vi slog upp tältet i panik på grund av ett oväder som kom farandes genom en dalgång. Kort därefter regnade det för mycket för att laga mat under bar himmel. Då blev makrillen och knäckebrödet en riktig livräddare.

Karamellstekta päron

2-4 portioner

Ingredienser

2 päron

1 msk smör

1 dl strösocker

½ dl vatten

1 tsk kanel

Vispgrädde efter behag.

Så här gör du:

1. Skala och kärna ur

päronen.

2. Skär i klyftor och bryn lätt i smöret. Lägg sedan åt sidan.

3. Låt socker, vatten och kanel puttra tills det tjocknar lite.

4 Servera med lättvispad grädde. Smaksätt ev. med lite snabbkaffe om så önskas.

5. Klart.

Mikaels kommentar:

Det är ju lätt att utematen blir frystorkade rätter och pasta.

Då kan det vara trevligt att variera sig lite och fixa till en riktigt god dessert på färska päron.

Jag har provat att göra karamellstekta päronklyftor några gånger och de har alltid blivit lika uppskattade.

Har man tur och passerar en fjällstation som säljer vaniljglass kan grädden med fördel bytas mot glass.

Det blir en fin kontrast mellan de varma päronen och den kalla glassen.

Varma koppen med tilltugg

2 dl kokande vatten

1 påse varma koppen av valfri sort(er)

En egenblandad påse med choklad, nötter, Djungelvrål för sältans skull och eventuellt något annat godis.

Till detta en mugg fjällbäcksvatten.

Annas kommentar:

Nja, varma koppen är väl inte det mest energigivande under en fjällvandring. Men mot slutet av en tur smakar en minestrone eller en kantarellsoppa riktigt

bra.

Se dock till att ha med ett gäng påsar – de väger ingenting!

När vi återvänt från toppen av Kebnekaise för några år sedan och tog rast ett par kilometer från baslägret så hade vi bara pulver till en fjuttig kopp var. Av rädsla för vikten hade vi burit med oss varsin – jo då, varsin! – liten påse. Efter många timmars vandring tittade vi på varandra och sa ”vilken påse vill du ha?” Där och då var det inte särskilt lustigt, men i efterhand skrattar vi gott åt det. Varma koppen är enkelt att fixa när krafterna börjar tryta och slutmålet närmar sig. Men ta för allt i världen med påsar så att det räcker till en hyfsad måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!