Finns det något att tänka på när det gäller intag av kaffe i samband med träning och tävling? Jag har förstått att vissa elitlöpare enbart dricker kaffe när de ska tävla för att få ut största möjliga effekt av det.
Gunilla Lindeberg: Den ädla kaffedrycken har verkligen fått ett uppsving och sätts nu i samband med en rad hälsobringande effekter. Inom idrotten har det använts flitigt för att få ut extra energi framför allt vid uthållighetprestation, det brukar ju till exempel bjudas på kaffe under maratonlopp.
Och kaffe har en prestationshöjande effekt så man helt enkelt orkar lite längre. (Koffein var till och med dopningklassat fram till för tio år sen.)
En teori är att det sätter lite extra fart på kroppens fettförbränning och därmed sparar på kolhydraterna (som är ett mer högoktanigt bränsle). Men det troliga är att koffeinet verkar på flera sätt.
Kaffe har ju också ett rykte om sig att vara starkt vätskedrivande vilket däremot inte stämmer, i alla fall inte för vana kaffedrickare. Att kaffe skulle vara negativt för vätskebalansen är en myt att avliva alltså.
En del håller igen på kaffet en period innan tävling för att kroppen ska vara lite mer känslig för koffeinet till tävling. Det kan vara så, i alla fall för vissa personer. Men det kan också ha nackdelar; dels kan man ju få abstinens om man är kaffedrickare och man hastigt slutar med kaffe. Och dels kan ju kaffe vara en pådrivare av rang på mage och tarm. Så om man inte har testat hur det har funkat innan tävling kan det bli ett och annat oönskat toalettbesök.