Anna berättar att hon läst statistik som visar att väldigt få personer, endast 16 procent, tycker att det är kul att gå till sin arbetsplats.
– Synd, säger hon. Visst kan man byta yrke, men det är betydligt lättare att prova hälso- och friskvård. Med träning kan man påverka sig själv en hel del.
I augusti förra året startade Anna ”Aktivera Mera i Linköping AB”. Kort senare köpte hon loss varumärket Motionsrace från företaget där hon jobbade tidigare.
– Min före detta chef skapade tjänsten Motionsrace 2009 och drev den i sitt företag där jag arbetade innan jag startade eget, säger Anna. Men när han ville avveckla tjänsten beslöt jag att köpa loss den och istället fortsätta att utveckla.
Enkelt förklarat innebär Motionsrace att Anna erbjuder friskvård till företag. Hon skräddarsyr paketet utifrån vad den aktuella arbetsplatsens medarbetare behöver.
– Från början handlade det mest om ren fysisk aktivitet men nu riktar vi även in oss på miljö- och hälsosamma val. Det kan vara att sova tillräckligt mycket, att välja rätt kost och att tänka på miljön genom att till exempel ställa bilen och cykla till jobbet.
Ett Motionsrace pågår i cirka åtta veckor. Deltagarna delas in i lag och alla, oavsett förutsättningar, kan vara med och bidra med poäng.
Varje person får ett konto och loggar in på en plattform. I en personlig kalender registreras träning, hälsosamma val och miljöval.
– Har man sprungit en runda så ger varje minut poäng till exempel, säger Anna.
Det finns dock ett maxtak för poäng per dag, annars skulle ett lag tjäna för mycket på att ha en maratonlöpare i gänget.
Såväl det lilla företaget med tio anställda, som organisationer med tusentals anställda i Sverige och utomlands kan delta. De tävlande kan följa och interagera både med egna laget och andra lag på webben.
– Ibland håller vi föreläsningar eller gör så kallade mätningar också, fortsätter Anna.
Det kan vara en kartläggning av de anställda för att se om utmaningen ska anpassas på något sätt. Man kanske ser att en grupp är väldigt fysiskt aktiv, men i stället sover dåligt och har svårt med återhämtning. Då styr man utmaningen så att sömn och vila ger höga poäng.
Under hösten har Anna haft 5 000 personer fördelade över olika företag igång i Motionsrace. Bland annat har Region Östergötland deltagit med drygt 2 000 personer.
– Ett mål för dem har varit att allt fler ska ta sig till arbetet på annat sätt än med bil, säger Anna.
Alla människor triggas dock inte av att träna. Men alla mår bra av att röra på sig. En ekvation för Anna att lösa.
– Vi har gjort det möjligt för företag att ge pengar till välgörande ändamål om personalen ställer upp. Det kan handla om att man skänker en startpeng till någon hjälporganisation och sedan en peng för varje aktiv minut som genomförs. Det triggar alltid någon.
Själv brinner Anna för att varje människa ska hitta sin drivkraft till ett mer hälsosamt liv.
– Det gemensamma målet gör mycket för sammanhållningen, säger hon. Plötsligt börjar personalen ta lunchpromenader tillsammans för att samla poäng och träningen kan bli ett samtalsämne även för dem som inte brukar prata med varandra. Det här gynnar förstås individen, men även företaget i form av färre sjukskrivningar och bättre gemenskap.
– Och i slutänden trivs nog de flesta bättre på jobbet, säger Anna. Träning kan lyfta personer som känner sig nere. Det är häftigt att se och höra hur en anställds mer positiva inställning kan påverka en hel arbetsgrupp.
Anna Lindén