Gunilla Lindeberg: Variation. Det är ett nyckelord för bra mat och även vid val av frukt. Olika frukter innehåller olika mycket av näringsämnen. Apelsiner är till exempel fullmatade med C-vitamin och folat, äpplen innehåller antioxidanter, i bananer finns det gott om kalium och magnesium. Och under alla de år jag jobbat med mat så kommer det allt eftersom nya rön om spännande och välgörande ämnen i frukt och grönt som man inte känt till innan.
Så variera efter säsong, tycke och smak. De frukter som man använder mest växtskyddsmedel till är bananer, apelsiner och vindruvor. Om du väljer ekologiskt slipper både du och de som jobbar med fruktodlingarna dem.
Och glöm inte bären. De är sprängfyllda med nyttigheter! Inte minst våra svenska fina bär. Jordgubbarna är till exempel en riktigt bra källa för folat och C-vitamin. Svarta vinbär är ett riktigt toppbär så du som är lycklig ägare till vinbärsbuskar kan få makalöst mycket fin näring från de mörka bären. Mosa dem och ha i frukostyoghurten eller gör en god smoothie med yoghurt, vinbär och lite banan.