Många steg mot en bättre hälsa

Foto: Fotograf saknas!

motion/Boxholm2005-04-28 00:00
De eleverna har nämligen som de enda i Östergötland varit med i en 14dagar lång stegtävling kallad Skolsteget och med hjälp av stegräknarehar de gått och gått. Och gått.

-- Skönt att det är slut nu, säger Viktor Bolling som tröttnat pådet klickande ljudet som stegräknaren ger ifrån sig när man springer.

1,2 mil

Viktor har sprungit mycket. Han spelar nämligen fotboll i BoxholmsSK och har haft stegräknaren på sig under träningarna. Då har detblivit ganska många steg.

-- När jag har tränat, vilket brukar ge mellan 8 000 och 9 000 stegså har det väl blivit så där 20 000 steg just den dan, berättar han.

Vilket omräknat i meter borde ligga kring 1,2 mil, säger han.

Klasskompisen Malin Lagervall ligger aningen under Viktorsträningssiffror. Å andra sidan tränar hon varje dag eftersom hon ridervarje dag. Stegräknaren som hon haft fästad vid byxlinningen på enahöften har gett utslag för varje höftrörelse på hästen Ambrinita.

-- När man rider lätt, förklarar Malin så att alla ridintresserade läsare ska förstå.

Både Viktor och Malin, ja alla andra i klassen också, berättar attde första dagen de fick stegräknaren på sig mätte allt. Hur långt detvar till cykeln, till kompisen, skolan, affären, allt. Och de gick merförsta veckan än andra, säger Viktor utan att ha klassens slutsiffrorfärdiga.

-- Första veckan gick jag väl omkring 200 000 steg.

Det blir 12 mil och låter mycket. Men då ska man veta att 9a äridrottsklassen på Stenbockskolan. Eleverna är vana att röra på sig.

Jämförelse

-- De har verkligen köpt konceptet och ställt upp på projektet,säger idrottsläraren Gösta Nordlund berömmande. Skolsteget gäller förlärarna också. Nordlund låg ett tag lite dåligt till i statistikeninnan han åkte på semester.

-- Jag åkte till Skottland och spelade golf. Då blev det många steg.

Nu är Skolsteget över för den här gången. Syftet har förstås varitatt öka elevernas hälsa, känsla och motivation för att röra på sig.Bakom projektet står Skol-idrottsförbundet, Korpen SvenskaMotionsidrottsförbundet, Nationellt centrum för främjande av fysiskaktivitet hos barn och ungdom, Myndigheten för skolutveckling,Folkhälsoinstitutet, Riksidrottsförbundet, Idrottshögskolan i Stockholm(IHS). På Stenbockskolan samlas stegräknarna in.

-- Jag vill använda dem på andra klasser i skolan och kan då ha 9a som jämförelse, säger Gösta Nordlund.

28 klasser runt om i Sverige har deltagit i Skolsteget och var 9a hamnar i den slutliga sammanräkningen vet man ännu inte.

-- Topp fem, kanske, tippar Viktor Bolling.

‚VAD ÄR SKOLSTEGET?

ºSkolsteget är ett projekt för fysisk aktivitet för skolbarndär klasser i olika skolor över hela landet tävlar mot varandra.Tävlingen går ut på att med hjälp av en stegräknare tävla om att ta såmånga steg som möjligt både under skoltid och på fritiden.

ºKlasserna var slumpvis utvalda i varje län. 850 elever och lärare deltog. Från Östergötland deltog klass 9a från Stenbockskolan i Boxholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!