Framme hos familjen Bjerre går vi direkt ut i garaget och möts där av speedwayprylar överallt. I ett hörn står fyra nya knallgula cyklar redo för säsongsstarten i Sverige och för eventuella GP-tävlingar.
På en hylla står fem motorer på rad.
-- De där två är Motalamotorer, avslöjar Kenneth. De passar bäst på små banor som Motalas.
En trappa upp på vinden trängs ännu mer speedwayprylar. Här ligger ett antal uttjänta cyklar, massor av hjälmar, stövlar och annat som hör sporten till.
På en hylla står flera nya ramar. En hobby som pappa Ivan har.
-- Jag tillverkar ramarna och plockar sen ihop delar till kompletta knattecyklar och säljer dem.
I en annan del av garaget ryms Ivans företag som han försöker hinna med att sköta. Han köper nämligen in blommor, binder om dem och säljer vidare till butiker runt Esbjerg.
Annars kretsar mycket av familjen Bjerres liv kring Kenneths speedwayåkande. Ivan följer med och mekar på alla tävlingar utanför England och ofta är resten av familjen med.
Dessutom ska minstingen Lasse, elva år, också hinna köra tävlingar i samma danska klubb som Kenneth, Slangerup från Köpenhamn.
-- Jag ska bli lika bra som Kenneth, avslöjar Lasse innan han försvinner in i huset för att spela ett speedwayspel på datorn.
Det var här, i familjens villa, som allting började en sommardag för snart 13 år sen.
-- Jag såg en tävling på teve när jag var åtta år och tyckte att det såg häftigt ut. Pappa kände någon som hade en liten cykel och vi fick komma dit och prova.
Ganska snart köpte familjen en egen motorcykel till Kenneth och framgångarna kom direkt.
1999, under sitt sista år som knatte, hamnade han för första gången i Motala och vann där nordiska mästerskapen. Direkt efter tävlingen skrev han sitt första proffskontrakt, 15 år gammal, med Piraternas Patrik Kempe inför säsongen 2000.
-- När jag fick kontraktet hade jag aldrig åkt på en stor cykel så det är klart att de tog en ganska stor chans, minns Kenneth.
Piraterna åkte då i allsvenskan och Kenneth fixade två nya cyklar som stationerades hos mekanikern Björn "Böna" Olsson i Motala. Till matcherna flög 16-åringen ofta ensam vilket var ett stort steg både för honom och för hans föräldrar.
-- Men det var ännu värre när han skrev sitt första kontrakt i England 2002, berättar Ivan. I Motala visste vi att "Böna" och Patrik Kempe tog väl hand om honom, men i England fanns inte samma trygghet till en början.
Även för Kenneth var det en tuff tid att klara sig helt på egen hand.
-- Med tanke på att jag hade usla skolbetyg i engelska så var det jobbigt. Den första säsongen pratade jag nästan ingenting, minns han och skrattar.
Nu gör han drygt 50 matcher per säsong i England, har en heltidsanställd mekaniker och bor hos en familj i Newcastle.
Under Kenneths matcher i Sverige och övriga länder är det dock pappa Ivan som mekar. När Piraterna ska åka kommer Kenneth ofta flygande från match i England ner till Köpenhamn där Ivan möter upp. Sen åker de gemensamt de dryga 40 milen till Motala.
Sen, direkt efter match, bär det av hemåt igen.
-- Det är mycket tid som läggs ner för att åka speedway i fem minuter, säger Ivan och skrattar.
De första åren var det tufft ekonomiskt och Kenneth fick låna pengar för att få det att gå runt. Nu har han gjort sig ett namn och drar in cirka en kvarts miljon varje år bara i sponsorpengar.
-- Men det är mycket jobb. I Esbjerg slåss jag om kontrakten med lag i högsta ligorna i såväl fotboll som handboll och ishockey.
Först nu kan han helt leva på sin sport.
-- Det är väldigt skönt att slippa oroa sig för att grejerna ska gå sönder.
Under intervjun hemma i köket på Brolaeggervej i Esbjerg återkommer Kenneth flera gånger till den unika stämningen runt laget i Piraterna.
Efter utflykten till Västervik 2003 säger han att det var ett givet val att gå tillbaka till Piraterna när de gick upp i elitserien. Och det var lika givet att stanna kvar i år, trots flera anbud.
-- För det första betalar Piraterna alltid, det är det viktigaste för en speedwayförare vars enda inkomst kommer från de poäng man kör ihop. Sen har vi alltid blivit väldigt väl mottagna i Motala. Jag kan nog säga att så länge Piraterna ligger i högsta serien kommer jag att köra där.
Han fortsätter:
-- Jag tror att jag kör tio procent bättre i Piraterna än i mina övriga klubbar eftersom jag trivs så bra där.
Om drygt två veckor börjar säsongen i Sverige med match mot Luxo Stars. I England har han redan hunnit med sex matcher med sitt Belle Vue och fått en lysande start.
Där är han en av lagets viktigaste förare tillsammans med världsmästaren Jason Crump. I senaste matchen, mot Poole, tog båda 13 poäng och Kenneth var före Jason i det sista heatet.
Han berättar att det faktiskt inte riktigt faller världsmästaren i smaken.
-- Jag märkte en stor skillnad redan efter min första GP-tävling i Köpenhamn i fjol då jag blev femma. Efter det pratade han inte med mig på samma sätt som innan och han ser nog mig som en stor konkurrent.
I fjol hade Kenneth sitt bästa år någonsin med bland annat brons i danska mästerskapen och lag-VM, silver i U21-VM och guld i danska U21-mästerskapen.
I kvalet till årets GP-tävlingar slutade han på tredje plats och är därmed förste reserv till de åtta tävlingarna.
-- Det är lite jobbigt att inte veta hur mycket jag får åka men jag hoppas på tre--fyra tävlingar och räknar i alla fall med att få ett wild card till tävlingen i Köpenhamn.
GP-serien är nämligen hans stora mål den här säsongen. Hela upplägget i år går ut på att fixa en ordinarie plats till nästa säsong.
-- Eftersom det inte är något kval längre gäller det att göra bra ifrån sig i rätt tävlingar. Därför satsar jag hårt i Sverige och England och ska sen försöka ligga långt fram i de GP jag eventuellt får åka.
Detta gör att han, tvärtemot många andra, inte kör för något lag i Polen.
-- Det blir för mycket. Jag måste hinna med att ladda om och vila mellan racen.
Ändå blir det några matcher i Polen nu under april då han gått med på att ersätta skadade Mark Loram i Ostrow.
-- Jag ska vara ärlig och säga att jag tackade ja för pengarnas skull. Dessutom har serien i Sverige inte börjat ännu. Hade det varit mitt i maj hade jag sagt nej.
Kenneth hymlar inte med att den egna målsättningen är hög.
-- Jag ska bli världsmästare.
Och säger i nästa andetag att han är villig att offra allt för att nå sitt mål.
-- Det man vill det kan man om man bara ger sig den på det, säger han. Men vägen dit är lång och tuff.
Efter blott två säsonger ses han nu som en av elitseriens bästa förare och kommer att bli en viktig kugge i Piraterna. Han menar att laget mycket väl kan nå en semifinalplats i år.
-- Absolut. Får vi lite flyt i laget och en bra start kan vi räcka dit. Vi får hoppas att inte Lorams skada är alltför allvarlig för han kommer att vara viktig med sin rutin.
Rutin är just det som saknas för att Kenneth ska nå den yppersta eliten i sin sport säger han själv.
110 tävlingar det här året borde väl räcka långt?
KENNETH bjerre