Mjölbykillen, som numera satsar hårt på rallycross, tog sig trots det inledande strulet vidare till söndagens finaler tack vare en seger och en andraplats i sina två avslutande heat. En synnerligen dramatisk dag på folkracebanan fick till sist ett lyckligt slut för en av festivalens stora förhandsfavoriter.

- Trodde det var helkört när bilen stannade, men dessbättre har jag duktiga mekaniker, sa Mikael Thiman med adress Fredrik Skyllmark och P-O Leandersson.

Det var strax efter alternativspåret på det första varvet som han blev stående med sin blåvita VW 1 500. Orsak: Flera bultar i svänghjulet hade gått av.

Artikelbild

Många var inblandade när Mikael Thimas bil skulle fixas, men lika många stannade till av ren nyfikenhet.

- Ett ovanligt fel, de ska inte släppa. Otur, sa mekanikern Fredrik Skyllmark som tillsammans med P-O Leandersson påbörjade ett intensivt jobb för att få bilen startklar till Thimans andra heat.

Det blev en kamp mot klockan och en liten cirkus som lockade många nyfikna åskådare till depåområdet för att se om favoriten skulle komma till start eller ej. Och med bara någon minut till godo kunde han rulla ut bilen från depån - för att till slut vara helt överlägsen i heatet.

- Men bilen fungerar fortfarande inte så bra, jag har problem med kopplingen och vi har fortfarande för få bultar till svänghjulen. Det gör att hela bilen vibrerar. Fast när jag vann 2006 hade jag också en del problem i början. Jag tar det här som ett gott tecken, skrattade Mikael Thiman.

Förr var folkracefestivalen på blodigt allvar för MSK Kvarnvingarnas stjärna. Nu är det satsningen på rallycross som blivit allvar och folkrace är mer på skoj.

- Visst är det så, det är mest en rolig grej och lite avkoppling från jobbet och från rallycrossen. Men när man är här vill man hemskt gärna vinna. När jag vann 2006 var det otroligt stort, jag har varit på folkracefestivalen sen jag var liten och drömde alltid om att få köra A-final.

Några race om året gör han fortfarande, senast blev han trea i stortävlingen i Vimmerby.

- Eftersom jag redan vunnit i Motala en gång hade jag hellre velat vinna i Vimmerby nu.

I övrigt var det rätt skralt med östgötska framgångar under den andra dagen av folkracefestivalen. Förutom Mikael Thiman gick också Peter Johansson, Finspång, Mats Andersson, Kinda och Tobias Holmberg, Åtvidaberg vidare till finaldagen i seniorklassen.

Bland veteranerna imponerade hemmaföraren Christer Johansson som tog full pott. Anders Andersson, Kinda, gick också vidare. I juniorklassen var Finspångs Niklas Johansson den ende östgöte som får köra final.