Bröderna gör sin första rallytävling "Nu eller aldrig"

Det är aldrig för sent att börja köra rally. Fråga bröderna Benny och Urban Petersson som på lördag gör sin allra första tävling, i Marknadsnatta.

Bröderna Benny och Urban Pettersson gör på lördag sin allra första tävling i en rallybil när de ska köra Marknadsnatta med start och mål i Skänninge.

Bröderna Benny och Urban Pettersson gör på lördag sin allra första tävling i en rallybil när de ska köra Marknadsnatta med start och mål i Skänninge.

Foto: Peter Calén

Motorsport2020-10-21 19:00

– Att vara på plats under Marknadsnatta har varit ungefär lika viktigt som julafton, säger Urban och ler. Att vi nu ska tävla själva känns väldigt stort.

Brödernas rallyintresse väcktes när pappa Lars-Erik körde rally på 60- och 70-talet.

– Efter det har vi varit på mängder av rallytävlingar som publik och alltid haft drömmen att tävla själva.

Nu har de fyllt 42 och 47 och i Urbans garage står en rallybil, en vit VW Golf.

– Det var läge nu, säger Urban. När vi var yngre var det svårt att ha ekonomin, sen bildade vi familj och åren gick. Men för två år sen, när vi stod och tittade på Novemberskölden nere i Nässjö, tog vi beslutet.

Benny fyller i:

– Då hade vi pratat om det länge nog och bestämde att det var nu eller aldrig.

Bröderna gjorde slag i saken, hittade en bil till ett överkomligt pris och satte igång förberedelserna.

– Till att börja med vill vi poängtera att det här aldrig gått utan vänner och bekanta som är villiga att hjälpa till. Med bara oss två hade det aldrig gått, säger Urban.

Benny berättar att de gick teoridelen av licenskursen i januari och tänkte sen genomföra den praktiska delen vid en tävling i vintras. Men först blev det ingen vinter så tävlingarna ställdes in och sen satte coronapandemin stopp.

Men nu är det dags. Den praktiska delen innebär i korta drag att man åker en vanlig rallytävling, men tävlar inte. Det handlar mer om att genomföra tävlingen från start till mål och gå igenom alla moment.

– Vårt största fokus ligger i att ta det lugnt på sträckorna och inte göra några dumheter. Att köra en rallytävling är så mycket mer än specialsträckorna och det ska vi känna på nu.

Hur delade ni upp rollerna, förare och kartläsare?

– För att jag är storebror och bestämmer, säger Urban och skrattar. Nä, skämt åsido så blir jag hemskt åksjuk om jag sitter bredvid och inte tittar på vägen.

Och Benny tar gärna kartan.

– Det ska bli jättekul. Till en början kommer vi att åka utan noter och lära oss samspelet i bilen, att läsa vägen, att ha koll på transporttider, starttider och allt annat. Sen hoppas vi kunna utvecklas och bli både säkrare och snabbare.

På frågan vad de kommer att känna när de står på startlinjen för första gången, i klassiska Marknadsnatta med nästan 200 startande, så dröjer Urban lite med svaret.

Sen säger han:

– Jag tror att det blir mer fokus än nervositet. Och mycket glädje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!