Ingemar Stenmarks hyllning av Mantorp: "Likt slalom"

Prins Carl Philip var ett av helgens stora dragplåster på Mantorp Park. I depån fanns också en kung – men inte en med Bernadotte i efternamn.

Två skidikoner: Ingemar Stenmark och Aksel Lund Svindal var på plats på Mantorp Park. Svindal kör nuförtiden. Stenmark lade av sin egen racingkarriär för ett tag sedan.

Två skidikoner: Ingemar Stenmark och Aksel Lund Svindal var på plats på Mantorp Park. Svindal kör nuförtiden. Stenmark lade av sin egen racingkarriär för ett tag sedan.

Foto: Erik Winell

Motorsport2023-09-23 16:08


Skidkungen och skidikonen Ingemar Stenmark har ett stort racingintresse och har tidigare kört i just Porsche Carrera Cup – på Mantorp Park var han på plats som publik och supporter till den norske guldhjälten Aksel Lund Svindal.

– Det är ganska mycket likheter med bilkörning och slalom faktiskt. Det svänger mycket och handlar en hel del om linjeval. Det har varit en stor utmaning att få göra det här efter min skidkarriär, säger 67-årige Ingemar Stenmark till Sporten.

Med sin karaktäristiska norrländska utstrålar Stenmark ett förtroendeingivande lugn i en depå där folk flockades till prins Carl Philip och racingstjärnan Marcus Ericsson.

Stenmark log.

– Det är kul med mycket folk. Jag gillar den här banan. Den har ett bra flyt, säger Stenmark om Mantorp Parks bana. 

Han och norske skidikonen Aksel Lund Svindal gav onekligen ett guldskimmer över Mantorp Park denna helg. Tillsammans har de inte mindre än fyra OS-guld.

– Haha. Ja. Men det är ju från en helt annan värld, skrattar Svindal som tidigare var en expert på fartåkning, på snö. Nu är det alltså asfalten som gäller.

undefined
Marcus Ericsson skämtade och log brett på griden bara några sekunder innan racet drog igång.

En världskändis med betydligt fler meriter från racingbanor runtom i världen fanns också på startlistan under helgens tävlingar. Nämligen Indy-car-stjärnan och tidigare Formel 1-föraren Marcus Ericsson.

– Det är kul att vara här. Det är en fantastisk folkfest, precis som förra året. För mig som aldrig har tävlat i Sverige, förutom i Go-kart, så kändes det självklart att tacka ja, säger Marcus Ericsson med en halvdrucken Trocadero i handen.

Bra med svensk läsk?

– Haha. Ja. Gott med lite Trocadero som variation, skrattade Ericsson samtidigt som han ställde upp på mängder av selfies med fans i alla åldrar.

Självklart, självklart svarade den 33-årige superstjärnan på varenda fråga.

– Det är en sån folkfest. För mig känns det viktigt att på något sätt kunna ge tillbaka lite, säger Ericsson som nu beger sig hemåt till Örebro för ett par dagar innan han och hans danska fru Iris Tritsaris Jondahl beger sig ner till Köpenhamn.

– Vi ska mestadels ta det lugnt och umgås med vänner och familj, avslutade världsstjärnan. 

undefined
Prins Carl Philip diskuterar upplägget för racet.

Vann Porsche Carrera Cup gjorde Ola Nilsson. Marcus Ericsson slutade åtta i helgens sista race och Prins Carl Philip Bernadotte blev 15:e. 

undefined
Systrarna Ida och Linda med döttrarna Hilda och Nellie var på plats på Mantorp Park för att heja på morbror Emil Persson som kör i Porsche Carrera Cup. "Vi är uppvuxna på banan i Karlskoga. Racing finns i familjen och det märks redan på våra barn", säger Linda Persson.
Marcus Ericsson gör sig redo för att köra sitt sista race på Mantorp Park för helgen.
Marcus Ericsson gör sig redo för att köra sitt sista race på Mantorp Park för helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!