– Vad ska jag säga? Det är nog kanske det häftigaste jag kommer ha kört.
Vi hittar honom i ett garage en bit utanför Stockholm. Här bor han i veckorna och jobbar i sitt företag som hyr ut maskiner till olika byggprojekt. Han tittar på den ljusblå bilen och det syns tydligt att det kliar i fingrarna.
– Vi hoppas få till ett test i helgen. Klart att det ska bli riktigt häftigt.
Bilen är en Hyundai i20 R5, byggd till säsongen 2020. Gryazin körde den första säsongen, Solberg och Veiby i fjol. Den har cirka 300 hästkrafter, väger bara drygt 1 200 kilo med femväxlad sekventiell växellåda.
Man skulle kunna tro att det med inköpet är dags för en storsatsning från Jaris sida. Men så är icke fallet.
– Jag har egentligen inga ambitioner, mer än att jag ska försöka vinna de tävlingar jag ställer upp i. Jag vill ju gärna vinna Marknadsnatta på hemmaplan igen, säger han och ler.
När blir tävlingsdebuten?
– Vi hoppas på Lima den 12 februari. Det är en av årets absolut finaste och bästa tävlingar, den vill jag verkligen åka. Ett av mina bästa minnen från alla år är 2016 när jag slog Mats Jonsson på sista sträckan och lyckades vinna den tävlingen med 13 sekunder. Då kom nästan tårarna på prisutdelningen och det vore otroligt kul att komma tillbaka och försöka vinna igen.
Sen då?
– Jag vet inte. Det beror på lite hur det går med budget och annat. Kan vi få ihop pengar kan det bli några starter i SM, annars får vi åka några andra bra tävlingar. Det finns många fina tävlingar i Sverige utanför SM.
Sprinten på SM-veckan i Linköping?
– Varför inte? Det skulle vara kul att visa upp sig på hemmaplan, absolut. Men det är några månader dit så vi får se. Vi har ingen utstakad plan i dagsläget och det känns egentligen ganska skönt.
Utifrån får man lite känslan av att du de senaste säsongerna köpt en bra bil, kört några tävlingar och sen sålt den för att köpa en ny. Stämmer det?
– Nja, både ja och nej kanske. Jag är ingen bilhandlare med rallybilar, så ser jag mig inte. Men samtidigt har jag hållit på med det här så länge att jag behöver en kick ibland för att fortsätta utvecklas. Och nu när jag fick chansen att prova det här ville jag testa det.
– Men jag känner samtidigt att det här kanske är sista rycket på den här nivån. Jag är inte 20 år längre och det tar väldigt mycket kraft och tid att hålla på med den här sporten. Sen kommer jag säkerligen tävla på något sätt, men troligen inte med den här typen av bil.
Hur mycket har du hunnit köra bilen nu?
– Jag backade av lastbilen och in i garaget här. Det är allt.
Är det en svår bil att lära sig?
– Jag tror inte det. Jag tror den är ganska lik Skodan jag hade tidigare, när det gäller körsätt. Sen kommer det säkert ta en stund innan man kan utnyttja den till max, men jag har bra support från fabriksteamet som byggt bilen och kan skicka data till dem som de analyserar och ger feedback.
Du har en gedigen karriär bakom dig med massor av vinster i olika tävlingar, men än så länge inget SM-guld?
– Nä, ett brons är det närmast vi kommit. Jag vet inte, det har inte stämt riktigt under de tävlingarna samtidigt som jag kanske inte haft resurser nog att få bilarna att hålla för längre och tuffare SM-tävlingar. Jag har säkert 50-60 totalsegrar i mindre rallyn genom åren men på SM har det inte riktigt fungerat.
Saknar du ett SM-tecken?
– Egentligen inte. Hade jag suktat efter det kanske jag fortsatt med Mitsubishin jag hade förra säsongen, den går i en klass som inte alls är lika tuff som den klass jag nu hamnar i. Men nä, jag saknar inte det.
Hur tycker du att rally-SM mår idag?
– Det är för många mästerskap just nu. Du har ett SM för asfalt, ett för grus och ett så kallat traditionellt med alla underlag. Vad blir det då för status på de medaljer som delas ut? Jag är tveksam till det upplägget och tror att det är därför många av de största namnen valt bort SM och satsat på annat.
Vad söker du då, när du hållit på så länge?
– Rally är en livsstil. En del köper en motorbåt eller en sommarstuga för avkoppling, jag köper en rallybil för att få adrenalinkicken samtidigt som jag verkligen gillar det sociala kring den här sporten.
Får man fråga om pengar, vad det kostar?
– Du får fråga, men du får nog inget svar. Klart att det kostar, men ska man ha en fabriksbyggd bil som är gjord för att köra så fort som möjligt i skogen får man vara beredd att betala.