När rallyt började på riktigt gick det tyngre. Duon, som tävlar i klassen under storstjärnorna, hamnade i en snödriva på fredagens sjätte specialsträcka och är borta från segerstriden.

Emil Axelsson:

– Vad ska man säga? Små marginaler, som fick stora konsekvenser.

Han suckade och berättade vad som hände.

– Vi kom för snabbt in i en kurva, försökte reda ut situationen men lyckades bara nästan. Vi fastnade och blev kvar där ute i drygt fem minuter.

Det var på SS 7 som det hände. Innan den sträckan låg Tidemand/Axelsson tvåa i klassen, knappt 14 sekunder efter Jari Ketomaa i ledningen.

– Allt kändes oerhört bra fram tills dess. Vi åkte i ett bra tempo och visste att vi skulle bli snabbare ju längre rallyt gick.

Avåkningen skedde på ett ställe där det bara var ett fåtal åskådare på plats, därav att det tog lågt tid att komma loss.

– Men vi är väldigt tacksamma för hjälpen ändå. Vi kunde ju åkt av på ett ställe där det inte var något folk alls och då hade det tagit ännu längre tid.

Chansen till seger i WRC 2 är nu borta. Man ligger på sjunde plats, drygt fem minuter från ledningen.

– Vi ska nu bara se till att åka på i bra fart, försökte vinna sträckor och klättra så långt vi kan i resultatlistan.

Emil Axelsson berättar om oerhört mycket folk i skogarna utmed sträckorna.

– Det är helt galet, verkligen. Synd då att vi inte kan bjuda tillbaka med en fight i toppen, men sånt här händer i rally. Vi ska ändå försöka bjuda publiken på bra show, det kan jag lova.

I huvudklassen såg fransmannen Sebastien Ogier ut att ha tagit greppet då han vann tre av fredagens fyra första specialsträckor. Men strul med vindrutetorkaren gjorde att stallkamraten i Volkswagen, finländaren Jari-Matti Latvala, kunde ta in åtta av nio sekunder. Men säg den lycka som varar. På grund att misstag bara 500 meter från målgången på den åttonde specialsträckan förlorade Latvala – som vunnit rallyt tre gånger – åtta minuter och rasade i resultatlistan.

I stället är det norrmannen Andreas Mikkelsen som toppar rallyt inför helgen 19 sekunder före belgaren Thierry Neuville i en Hyundai. Fredrik Åhlin är bäste svensk på en 16:e plats.

Mikkelsen var förstås nöjd efter en dag när rallyt körts på sträckor både i Norge och Sverige.

– Att få åka i Norge, med så otroligt många lokala fans, gav mig oerhört mycket motivation. Självklart är det en härlig känsla att leda ett VM-rally, men jag måste säga att jag lider en del med mina otursförföljda teamkollegor. Att vi leder är en ganska stor överraskning även för oss, för känslan har inte varit den bästa under dagen. Vi kan åka fortare.

013-28 04 53

peter.calen@corren.se