– Det känns sådär att vinna på det sättet, säger han. Jag vill vara snabbast på banan och vinna på det viset. Det här känns...nja.

Norrmannen Thomas Nataas vann EM 2014 (Top fuel-klassen) före Kågered, men ertappades vid en kontroll under europafinalen den 7 september på Santa Pod i England varpå dennes resultat från den tävlingen ströks. Det betydde att Kågered gick förbi med tre ynka poäng och vann mästerskapet.

Innan dess var norrmannen klart snabbast under säsongen och hade en rejäl ledning inför sista deltävlingen.

Avstängd två år

I domen står det att Thomas Nataas testade positivt för Nandrolone, en anabol steroid som används bland annat av kroppsbyggare.

Norrmannen blir dessutom avstängd från all motorsport under två års tid, fram till den 14 oktober 2016.

Mikael Kågered är förstås bedrövad över att ett sånt här fall förekommer inom motorsporten.

– Det känns inte alls bra. Det svärtar givetvis ner vår sport.

En given fråga i det här läget är varför man dopar sig som racingförare?

– Ja, det kan man förstås fundera över. Men att köra en bil med 8-10 000 hästkrafter sliter på kroppen och man måste träna mycket för att orka. Så är det. Jag har ingen aning, men det här kan vara en genväg han tagit. Om det nu är så att han gjort det medvetet.

Mikael Kågered säger att första indikationen på att silvret kunde förvandlas till guld kom i början av december, men att ärendet sen gått ett par vändor med överklagande och nya förhör.

En säsong till

På Bilsportsgalan i helgen fick han till slut ta emot priset för EM-segern.

– Jag har inte velat prata om det här förrän det var helt klart och jag hade pokalen i handen. Visst känns det bra att segerpokalen återigen står här i garaget, det var ett tag sen sist. Jag tror det vara 2002 eller 2004 som vi vann senast, jag minns faktiskt inte, de senaste säsongerna har varit väldigt struliga.

Med hans seger i EM är nu tre av mästarna i de olika EM-klasserna från länet. Mattias Wulcan från Linköping vann Pro Modified och Jimmy Ålund från Norrköping segrade i Pro Stock.

Nu säger Mikael Kågered att det blir en full satsning på nästa säsong, med start i Santa Pod, England, i slutet av maj. Sen kommer EM-cirkusen till Sverige och Tierp i början av juni.

– Det blir en säsong att se fram emot. Guldet har givetvis gett oss en skjuts inför säsongen, även om det känns som jag fått det lite på köpet. Som jag sa, jag hade hellre vunnit det på banan.