Efter en trippel i tredjeplatser (kval och två race) i premiären i Skövde föll Mattias Andersson tillbaka rejält när andra deltävlingen inleddes med kval inför lördagens tävling i Anderstorp.

På de två testpassen var han femma och tia av de tolv bilarna som kom till start och när kvalet började hade han inte alls samma fart som förra tävlingen.

En åttonde plats i det första kvalet gav endast fyra poäng till de 45 tidigare men betyder start från ruta tre i lördagens andra heat när man vänder på startordningen för de tio bästa.

En sjätte plats i det andra kvalet betyder start just från ruta sex i första heatet på långa banan i Anderstorp.

I båda kvalen var han 1,6 sekunder efter överlägsne Rickard Göransson, som var snabbast både i första och andra kvalet. Göransson klättrade rejält i mästerskapet efter en synnerligen misslyckad premiär i Skövde och blir säkerligen svår att slå i det första heatet, när han står i pole position.

I det andra heatet, kommer Erik Jonsson att stå i pole position, före Kevin Aabol och Mattias Andersson.

I ledning i mästerskapet är fortfarande Thed Björk som var tvåa i båda kvalen och leder nu tabellen med 18 poäng före stallkamraten Fredrik Ekblom.

STCC-tabellen: 1 Thed Björk 86 poäng, 2 Fredrik Ekblom 58, 3 Fredrik Larsson 50, 4 Mattias Andersson 49, 5 Rickard Göransson 37.