Det blir en nostalgifest utan dess like.

– 27 personer finns kvar ibland­ oss och 25 av dem kommer hit. Det är riktigt häftigt.

Det berättar Robert Lavér.­ Han har tillsammans med Rolf Sundberg dragit i gång ett projekt för att fira 50-årsjubileet av bildandet av MCHK, Motorcykelhistoriska­ Klubben.

Allt sker under det så kallade 50-årsracet på Linköpings motorstadion sista helgen i juli i sommar.

– Idén kom till när jag och Rolf satt och fikade på 48-årsracet för två år sen. Vi hade snackat om lite löst ett par gånger tidigare att det skulle vara kul att samla alla världsmästare Sverige har i två­hjuliga grenar och när vi presenterade idén för Linköpings MS och de gav oss grönt ljus att köra så gjorde vi det. Och nu står vi här med klartecken från nästan alla.

Två har tackat nej

Sverige har 27 nu levande världsmästare, från Ove ­Fundins första guld i speedway 1956 till Joonas Kylmäkorpis guld på långbana i speedway 2013.

– Vi trodde först att Peter­ Bergvalls guld i enduro 2002 var det senaste, men när vi fick klart för oss att Kylmäkorpi tävlar på svensk licens,­ han är egentligen finländare, så kom också han med i den här skaran, berättar Rolf Sundberg.

Däremellan finns kända namn som Per-Olof ”Posa” Serenius i isracing, Tony Rickardsson och Anders Michanek i speedway, Jeff Nilsson i enduro, Torsten Hallman i motocross och många många fler.

– Två av de 27 har tackat nej av olika orsaker, berättar­ Robert­ Lavér. Men resten kommer och tycker att det här ska bli jätteskoj.

– De här killarna har aldrig­ träffats förut på det här sättet,­ över grenarna. Speedwaykillarna har träffats för sig, enduroförarna för sig. Men att vi samlar alla på det här viset är unikt, säger Rolf Sundberg.

Enduro

för första gången

Träffen sker som sagt under den årliga jubileumstävlingen som arrangeras för att fira tillkomsten av MCHK, Motor­cykelhistoriska Klubben.

Klubben bildades 1956, första tävlingen på de så kallade årsracen kördes 1987 och kallades då 22-årsracet. Sen har man kört en tävling varje år i klasserna roadracing, enduro, trial och en uppvisning i speedway, varje gång i Linköping.

– I år blir det också en tävling i enduro, det har vi inte haft förut, berättar Robert Lavér.­ Vi räknar med cirka 600 deltagare och tror på minst 5 000 åskådare.

Vad världsmästarna ska göra är att först och främst finnas till hands för depåsnack med tävlande och andra intresserade. Några av dem kommer också att tävla i sina grenar, men de flesta är där för att förgylla tävlingen.

Robert Lavér:

– Vi kommer trycka upp en affisch med allas namn som folk kan köpa och få signerade av de här killarna. Sen ska de vara prisutdelare i de olika klasserna. Det är inte varje dag en segrare får sitt pris ur handen av en världsmästare.

Under första dagen ska världsmästarna träffas och tävla i golf på Landeryds GK och under lördagskvällen blir det stor bankett med speciellt inbjudna gäster på ­Stora Hotellet i Linköping.