NHL går på offensiven i Europa

Under fredag och lördag möts NHL-lagen Buffalo och Tampa Bay inför fullsatta läktare i Globen.

  Sixten Funquist skriver krönikor om NHL.

Sixten Funquist skriver krönikor om NHL.

Foto:

Krönika2019-11-08 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi börjar med det uppenbara, jag älskar det här. Att NHL förlägger grundseriematcher till Europa och Sverige är inget annat än ett marknadsmässigt genidrag. NHL har aldrig varit större och genomslagskraften av matcherna ger uppenbara ringar på vattnet. 

Visst, prislappen för en biljett till de här eventen går från omkring 600 kronor till en mindre nations BNP vilket så klart ställer till det för en och annan barnfamilj. Men utbud och efterfrågan styr och Globen är slutsåld. Och visst, du hittar alltid tokbilliga biljetter till NHL-matcherna i Nordamerika. Men en resa dit kostar, den också. 

När jag skriver de här orden ska den första matchen i Globen fortfarande spelas. Två är de till antalet (fredag och lördag) och är det något NHL kan så är det att bjuda på show. Allt från maskotar till sarg flygs in för de här två matcherna och även om Globen inte är Madison Square Garden, United Center eller någon annan av de faktiska NHL-arenorna är showerna som klubbarnas maskineri får fram exakt desamma. 

Matcherna i Stockholm är naturligtvis en charmoffensiv från ligan, där NHL självklart räknar hem en och annan slant, men de också ett enormt erkännande för svensk hockey, något NHL-organisationen gång på gång påpekat. I samband med den utsålda NHL-matchen i Prag i oktober, där var det uppemot 8000 fans bara på de öppna träningarna, poängterade också NHL:s vice kommissionär att NHL ser Sverige som en stor marknad och en stor hockeynation. 

Spelaren Fredrik Claesson berättade för mig för något år sedan att upplevelsen han var med om när han representerade Ottawa Senators i Globen var ”helt overklig och något av det sjukaste han varit med om". Han berättade vitt och brett om hur glad han var för att hans mormor då kunde få se honom spela NHL-hockey. Hon hade aldrig orkat att resa över till Nordamerika. 

Detsamma gäller otaliga familjer som äntligen får chansen att se några av de allra största inom hockeyn. Från de matcher jag har sett på europeisk mark tar jag knappt med mig det jag ser av spelet på isen. Det jag tar med mig är den glädje jag ser hos de barn som får se sina stjärnor. 

NHL:s Europaoffensiv blir också allt bredare. Ligan tar sig till nya områden och jag blir inte förvånad om de i framtiden spelas matcher i Finland och kanske även i Ryssland. NHL är hur som helst väldigt noggranna med att påpeka att man inte vill konkurrera ut KHL i så fall, de vill mer komplettera. 

Rasmus Dahlin och hans Buffalo spelar i Globen under veckoslutet.
Rasmus Dahlin och hans Buffalo spelar i Globen under veckoslutet.