28-åringen från Malmslätt hade som mål att hamna topp 60 och att bli bästa östgöte. Det toppade han genom att sluta 39:a efter att han kört de nio milen från Sälen till Mora på ett starkt sätt.

Med det blev Gustaf Niord bästa östgöte på herrsidan. Boxholms Peo Svahn kom in som 96:a och Björkforsåkaren Robert Eriksson som 106:a.

På damsidan gjorde Sya SK:s Ulrika Axelsson sitt livs näst bästa lopp i Vasaloppet och kom på 20:e plats, knappt 50 minuter efter täten.

– En jättefin insats av Ulrika. Hon går på högskolan och tränar inte på heltid, men i det här vädret har hon pannben, berömmer Syaledaren Lars Grennberger.

Sya Skidklubb hade närmare 200 startande under Vasaloppsveckan och 90 anmälda till söndagens Vasaloppet. Serviceplats var vid Vasslan vid en vägundergång, i samarbete med Linköpings Skidklubb som hade 75 anmälda åkare.

– Det är ett av de värsta loppen på flera år, med en decimeter snö som fallit under loppet och så motvind på det. Vinden vände i natt, berättar Lars Grennberger.

Trots detta kunde dock Vretas Gustaf Niord överträffa alla sina egna förväntningar.

Niord var knappt sju minuter bakom vinnande norrmannen Tore Bjørseth Berdal i mål. Han var överlycklig över sin insats som var långt över vad han trott själv. 39:a slår högt i Vasaloppet.

– Magiskt, det här betyder massor för mig. Nu visade jag hur fort jag kan åka, säger Niord i bilen på väg hem från Dalarna.

Vretalöparen hade bra positioner hela vägen, men hakade inte på den tätklunga på ett 50-talet åkare som gick loss mot Risberg. I stället var det vid Oxberg några mil från mål som Niord verkligen kunde släppa loss och köra allt vad han hade in mot mål.

– Jag plockade många placeringar hela vägen mot mål, säger han.

Det är svårt att förstå för honom att det blev en så bra placering som 39:a.

– Det är en mäktig grej. Hela dagen var perfekt med fantastiska skidor, serviceteamet har gjort allt rätt och varenda stavtag satt där det skulle, beskriver Gustaf Niord.

Nu har Vretakillen ett lopp kvar i år, om två veckor går Birkebeinerloppet i Norge, 54 kilometer över tre fjäll i Norge.

Norge dominerade fullständigt bland de bästa på herrsidan i Vasaloppet. För sjunde året i rad vann en norrman det 90 kilometer långa anrika loppet. Nu var det Tore Bjørseth Berdal som stod som segrare efter att han, med hjälp av sina lagkamrater, ryckt ifrån det samlade fältet åkare med fem kilometer kvar av loppet.

– Det var stort, det var en sällskapsresa, jag låg på plats 100–200 under loppet. Men vi snackade ihop oss på slutet och lade en plan och det gick, säger den norske segraren till SVT.

Det blev en svensk seger i damklassen för tredje året i rad i Vasaloppet. Britta Johansson Norgren knep segern och tog sin andra seger i det anrika loppet.

Hon gjorde ett tidigt ryck i det tunga föret och kunde sedan hålla ifrån och defilera i mål på tiden 4.54,24. (TT-Corren)