Den 1 september körs en deltävling av MX outlet cup i Motala, med 160 deltagare. Det är något att se fram emot för gänget som får allt fler åkare, både gamla och unga.

– Det går stadigt uppåt. Fler har tränat hos oss hittills i år än under hela förra året totalt, säger ordföranden Hans Nilsson.

SMK Motala har 15 barn i regelbunden träning, plus ett 20-tal vuxna. Träningarna på Dunteberget besöks också av många förare utifrån. Då kan det tas ut 120 kronor i avgift per träningskväll.

Artikelbild

| Styrelsen. Magnus Sattler, Hans Nilsson och Jonas Ericsson i SMK Motalas crossledning gillar gemenskapen i klubben.

– Det är lite som greenfee för en golfklubb, säger sekreteraren Magnus Sattler.

SMK Motala har arbetat på flera sätt för att öka pulsen i klubben och kring sporten. Det satsas på ungdomar, med en speciell cross-skola ihop med SMK Vadstena som varvas på respektive kommuns bana. Det är bättre service i depån och bättre marknadsföring. En prova på-dag är på gång, för allmänheten.

– Det finns många som har cross-cyklar hemma, men som kör på landsvägar och i skogen. Varför inte komma hit i stället, säger Hans Nilsson.

Banan på Dunteberget har också byggts om, för att passa motionärer och bredd bättre.

Artikelbild

| Fortsättning. Pontus Stadenberg har varit småskadad och bara kört en tävling i år. Men ska trappa upp.

– Ja, det är bra att idiothoppen tagits bort. Banan är tillräckligt svår ändå, säger Jonas "Kvadde" Ericsson, nu kassör och som varit aktiv i SMK Motala sedan 1984.

Magnus Sattler körde själv cross ett par år som 15-åring. Nu har han återvänt till sporten 30 år senare när hans bonusbarn Erik Erpén kör. 45-åringen är motionsåkare och sekreterare i styrelsen.

Artikelbild

| Far och son. Johan Håckerström kör cross tillsammans med sin femårige son Liam Nordfeldt.

– Det är en intensiv sport, det går åt kondis, säger Sattler som gillar gemenskapen och engagemanget i klubben.

– Vi är som en enda stor familj där man hjälper varandra, säger han.

Motalas elitförare Pontus Stadenberg, 25 år, har varit småskadad och bara kört en tävling i år. Men nästa säsong ska han köra mer.

– Det är jobbigt ibland, men så fort man öppnar garagedörren kommer suget tillbaka, säger Pontus.