Då stiger O-ringen mot skyn mitt inne i Mjölby, mellan broarna, med flyguppvisning av B 17-plan.

Möjligen markerande att detta är ett östgötaarrangemang och inte ett Mjölbyarrangemang, eller så finns det en insikt om att man snabbt tröttnar på att titta på truckar som kör fram och tillbaka.

Turistar före tävlingen
Artikelbild

Drygt 11 000 deltagare från 36 nationer har anmält sig.

Några tusen svenskar till hoppas arrangörerna ska direktanmäla sig och springa någon eller några dagar.

Vilka nationer som är med framgår av den långa flaggstångsraden i Sörby, den speciellt uppbyggda O-ringenst aden i Mjölby vid utfarten mot Boxholm.

Taiwaneser, Hongkongbor, georgier, sydafrikaner, australiensare, alla kan de se sin flagga.

Artikelbild
Vart sjunde år...

Vad invigningstalarna ska säga återstår att se, någon kanske drömmer om att kunna säga att förbannelsen är bruten. Regnförbannelsen.

Artikelbild

Vart sjunde år har det varit ihållande regn på O-ringen under vecka 30. Det var det i Borås 1986, i Falkenberg 1993, i Hallsberg 2000.

Det får inte bli det i Mjölby 2007 för parkeringsytor och campinggärden är redan mättade med regn, liksom de var när det började i Hallsberg där 5-dagars (som O-ringen hette förr och fortfarande kallas av många) förvandlades till Lerdagars.

Otroligt bra upptorkat

Enligt Anders Montelius, chef för O-ringenstaden, har det dock torkat upp otroligt bra den senaste veckan och antalet icke brukbara blöthål har kunnat minskas undan för undan.

- Än så länge finns det platser till alla. Hitills har det kommit gäster till knappt en tredjedel av våra 2 800 campingenheter.

- Den största anstormningen blir på lördag och söndag.

När Corren besökte campingen på eftermiddagen satt familjen Palm från Lessebo och åt panbiff utanför det jättestora restaurangtält som ett Växjöföretag driver.

Det var Björn och Mona Palm och deras dotter Lisa. De har varit med förr, alla ska springa och de bor som vanligt i tält.

- Vi kom i onsdags kväll, vi brukar göra så att vi kommer tidigt och sedan turistar som vanliga människor några dagar före tävlingsveckan. I dag har vi varit på Omberg och i Vadstena. När tävlingarna börjar räcker inte tiden till för att åka runt. Den går åt till att springa, äta och vila, säger och tycker Björn.

Potatisutdelning

Är flygplan inte Mjölbys grej så är potatis det definitivt. Potatisodlarna Kari Petersson och Håkan Gillhemmer delade ut enkilospåsar med handtvättad potatis till alla som checkade in i går.

De står beredda i dag igen.

Björn Palm har dock åtminstone ännu så länge inga tankar att utnyttja situationen och klaga på ett knöligt arrangemang.

- Det ser bra ut, det verkar välordnat, säger han om de första intrycken.