Johaug visade tidigt att den fina formen var intakt och ledde efter den första mellantiden.

Det stora svenskhoppet i söndagens tävling, Ebba Andersson, var fyra efter den första mellantiden, 16,1 sekunder efter Johaug. Ett avstånd som ökade till 26,4 sekunder efter halva loppet.

"Härligt att tävla här"

Andersson var dock inte ensam om att ha svårt att hålla jämna steg med Johaug. För varje mellantid drygade Johaug ut avståndet till resterande åkare.

Den enda som såg ut att ha en potentiell chans att hota norskan var landsmaninnan Ingvild Flugstad Østberg. Men även hon fick till slut se sig slagen och blev tvåa, 12,1 sekunder efter Johaug.

Det är väldigt härligt att tävla här. Banan här är väldigt tuff och jag var tvungen att jobba med mig själv i dag. Jag är så glad över att vara högst upp på pallen igen och så är det jul, säger en glad Johaug i segerintervjun efteråt.

Ebba Andersson missade pallen med en placering och var 19 sekunder efter finländskan Krista Pärmäkoski som blev trea.

Jag tyckte att det var stabilt och bra. Kanske att jag öppnade lite väl kontrollerat i början, men samtidigt ville jag ha krafter på andra varvet. Men jag är nöjd med min insats i dag, säger Andersson till SVT.

I och med segern i Davos – den femte raka distanssegern – fortsätter Johaugs dominans sedan återkomsten efter dopningsavstängningen. Norskan vann det första distansloppet för säsongen i Ruka, fristilsloppet och jaktstarten i Lillehammer och fristilen i Beitostølen förra helgen, där hon vann i utklassningsstil över Charlotte Kalla.

För Charlotte Kalla blev det ingen tävling. Hon känner av en förkylning och valde att avstå helgens tävling. Ersättaren Maja Dahlqvist, som blev trea i gårdagens sprint, slutade på 16:e plats.

Näst bästa svenska blev Ida Ingemarsdotter som hade den tolfte bästa tiden. Evelina Settlin slutade på 19:e plats. Stina Nilsson och Jonna Sundling hamnade längre bak i fältet. Nilsson blev 39:a med Sundling precis efter sig på plats 40.

Rysk seger bland herrarna

Herrarnas 15 kilometer blev en tät historia där flera åkare budade på segern. Till slut blev det Jevgenij Belov som fick ställa sig högst upp på palIen – men med ytterst liten marginal.

Ryssen var endast nio tiondelar före tvåan Maurice Manificat, Frankrike. Martin Johnsrud Sundby slutade trea, 4,5 sekunder efter Belov.

Ingen svensk tog sig in på topp 10. Bäst var Jens Burman som blev 12:a, 34 sekunder efter Belov.

Jag brukar ligga lite efter i början och sen kan jag hålla min fart ganska bra. Då brukar jag kunna plocka lite grann på slutet, säger Burman i SVT.
I dag kändes det bättre. Jag kunde hålla fart och ligga och trycka på. Ett steg framåt, fortsätter han.

Rättat: I en tidigare version fick Johaug fel antal segrar i världscupen hittills.