Säsongen startar på högsta möjliga nivå för svenska mästarna Dolphins. Till Stadium Arena och det livsända Champions Leaguekvalet på nt.se kommer spanska Estudiantes.

Ungefär som Atletico Madrid skulle landa på Östgötaporten.

Det är skillnad.

Artikelbild

| Tyler Flack gillar att dunka för att ge laget energi när matcherna står och väger.

Inte bara lönemässigt.

LÄS MER: "Så mycket publik hoppas Dolphins på"

Tyler Flack fick chansen att gå från college till spanska liga ACB och den baskiska klubben, och Estudiantes konkurrent, Baskonia i fjol. Men tvingades vända hem skadad.

– Jag hade en lårmuskelskada som jag dragits med för länge. Det blev inte bättre så jag tvingades åka hem. Det var tufft. Det skulle varit min första säsong som proffs efter college. Jag var lite nere efter den missen men visste att chansen kunde komma igen om jag jobbad på min rehab. Det gjorde den, säger 24-åringen och tittar ut på Stadium Arenas parkett.

Adnan Chuk hittade revanschsugen en spelare som lockades av Dolphins som kanske står inför sin största sportsliga utmaning på länge.

LÄS MER: "Solklara favoriter"

– Match mot Estudiantes blir definitivt en av de viktigaste i karriären. I alla fall mot ett av de bästa lagen jag mött, nu när vi spelar i Champions League. Det är en stor sak för mig och mina lagkamrater. Vi är väldigt glada över möjligheten vi har fått, säger den dunkvillige forwarden från South Dakota Coyotes collegelag.

Har det varit en stor skillnad att kliva in i rollen från collegebasket till professionell basket?

– Det är en justering att anpassa sig till. Jag tycker killarna här i laget har visat mig bra hur jag ska agera ute på planen för att bli en bättre spelare. "Boom" (Jocke Kjellbom) har spelat basket i en evighet. Varje dag ger han mig små råd och tips på hur jag ska agera. Han är verkligen en stor kille på flera sätt, säger Tyler Flack.

I vad ligger skillnaden?

– Det är lite mer strukturerat anfallsspel och vi är lite mer tillsammans här i defensiven. I college var det mer att man lät killen med bollen göra jobbet, sedan föll man in det han gjorde. Här i Dolphins har vi ett mycket bättre passningsspel.

Madridklubben Estudiantes tränar inte kvällen innan match, utan kliver helt enkelt in på planen för spel, med endast ett lättare förmiddagspass för att känna på korgarna.

Avslappnat eller nonchalant?

– Är de för avslappnade ska vi spela snabbt på dem, då är det deras problem, konstaterar Flack.

24-åringen som fyller sent på året, 30 december, konstaterar att han inte kan räknas som ung och lovande längre. Men måste jobba på sin utveckling.

– Jag vill växa som spelare, så är det alltid i basket.

Kanske han kan nå "Booms" höjder med tiden.

Vi direktsänder mötet i Stadium arena. Vår sändning, som är gratis för våra prenumeranter, startar 18.50.