– Jag är ganska krävande. Jag kräver mycket av mig själv, ledare runt omkring och av spelare. Jag tycker om att ha höga kräv. När det gäller fotboll är jag ganska anfallsinriktad. Samtidigt är jag noggrann och tydlig i mitt ledarskap, säger Håkan Julin om sig själv som tränare.

Det var för drygt en vecka sedan som ÅFF hörde av sig till Håkan Julin för att se om ett intresse fanns. Några dagar senare hörde klubben av sig på nytt – och nu är allting påskrivet och klart.

– Jag jobbade heltid på en skola i Örebro med deras fotbollsprofil och har samtidigt varit med och skapat en ny förening i ett område i Örebro. Jag var även med i Örebro SK:s organisation och var huvudtränare för deras division 3-lag. Men nu är det avslutat. Jag kommer dock jobba deltid på skolan samtidigt som jag har deltid hos ÅFF. All eloge till Åtvidabergs FF, de har löst de bitarna jag ville på ett bra sätt, säger Julin.

Han är nu 55 år och har varit tränare i 30 år. Under den större delen av fotbollstiden har han varit en del av ÖSK:s elitverksamhet där han jobbade heltid i 10 år. Utöver det har han även flera år bakom sig med ÖSK:s U21-lag. Men nu väntar nya utmaningar tillsammans med Åtvidaberg.

– Jag fastnade för att det var just Åtvidaberg som hörde av sig med den historiken klubben har. Det är en klassisk klubb och det är smickrande att få ett erbjudande från en sådan förening, säger Julin.

Hur ser du på läget som klubben ligger i nu med sju inspelade poäng i botten av division 1?

– Visst, jag vet om det utsatta läget. Hade det varit någon annan klubb i division 1 hade jag nog inte tagit det. Det var att det är just ÅFF som gjorde att jag fastnade. Det är fantastiskt bra förutsättningar nere på Kopparvallen.

Nu har Julin gjort sin första träning med laget – där han också ser mycket potential.

– Det kändes bra på en gång. Det är en hel del yngre killar med mycket potential och en spännande grupp, säger han och fortsätter:

– Det var ingenting som jag vill gå in och ändra på i den första träningen. Men vad jag lärt mig av att jobba med yngre grabbar på högre nivå är att de måste lära sig att lugna ner sig ibland och inte bli för ivriga. De saknar erfarenheten och då är spelare med mycket rutin som Henrik "Fimpen" Gustavsson i målet och Christoffer Karlsson väldigt viktiga.

Så Fimpen ska stå nästa match?

– Laguttagningen sker på lördag. Men som jag sa är rutinen väldigt viktig.

Match på direkten mot Oddevold på söndag. Är det något speciellt du trycker på till matchen?

– Jag såg 1–1-matchen mot Torn sist och jag var väldigt förtjust i det jag såg. De spelade 4-2-3-1 vilket jag själv gillar. Det ska vi fortsätta att jobba med.