I över ett år har Timo Nurmos siktat på Prix d'Amérique med sin stjärna Readly Express. På söndagen stod han som segrare i världens största travlopp.

Glädjen var total när Nurmos kramade om Björn Goop som körde ett perfekt lopp. Det blev även svenskt på tredje plats genom Propulsion med Örjan Kihlström i sulkyn.

Att sätta upp stora mål är något som travtränare Timo Nurmos gillar. När Readly Express vann Travderbyt för snart två år sedan sade han: "Nu siktar vi mot Prix d´Amérique 2018".

Resan fram dit har gått som på räls. Readly Express har radat upp segrar och han var i superform inför loppet. Björn Goop, som klarar Vincennes-banan bättre än de flesta, var anlitad för uppgiften och skötte sig strålande.

Readly Express fick en bra inledning när äntligen starten kom i väg efter flera omstarter. Goop hittade andrapar utvändigt och han hade hemmahoppet Bold Eagle i rygg.

– Det var en fin position men samtidigt hade jag Bold Eagle i rygg och var förstås rädd för hans speed. Inne på upploppet var han förbi oss men min häst kämpade enormt och tog tillbaka kommandot. Det var förstås en otrolig känsla när vi passerade mållinjen, säger Goop.

Timo Nurmos har aldrig varit gladare. Han kom springande på upploppet med armarna i skyn, hoppade upp och ner och skrattade hela tiden. Det gillade publiken på Vincennes-banan i Paris.

Ett par tusen svenska travfans var också på plats och hyllade den populära vinnaren.

– Nu är jag lugn igen, sade han en halvtimme efter storsegern. Men du såg väl hur jag dansade efter segern. Jag var bara så otroligt lycklig. Hela planeringen fram till loppet i dag har fungerat perfekt, sade Nurmos.

Är den här segern din största i karriären?

– Kriteriesegern i höstas med Villiam var också väldigt stor och den var lite mer känslosam. Men att vinna Prix d'Amérique är ju helt otroligt.

Ägaren Rolf Andersson var på plats — iklädd den klassiska gula kavajen som han fick efter derbysegern med Readly Express 2016.

– Jag trodde ju aldrig att jag ens skulle få en starthäst på Vincennes. Nu står man här som vinnare i Prix d'Amérique. Hästen är enorm, han ger sig aldrig. En stor dag för svensk travsport med Propulsion på tredjeplats, sade Andersson.

Mantorpshoppet Oasis Bi, tränad av Stefan P Pettersson, fick en bra start med Pierre Vercruysse i sulkyn och satt inledningsvis i ledningen, men hamnade senare i en invändig position längre ned i fältet och hade aldrig med tätstriden att göra, utan slutade oplacerad i sin tredje och sista Prix d´Amerique-start. (TT)