Det är inte så lätt för skidåkare söder om Dalälven att göra sig gällande. Men Hanna Svärd visste tidigt vad hon ville och efter att ha kommit in på skidgymnasiet i Mora, där hon nu går and-ra året på barn- och fritidsprogrammet, har hon utvecklats ytterligare.
Och hon kan bli ännu bättre.
-- Men ska man komma någonstans måste allt stämma, sa hon i går hemma hos föräld-rarna Magnus och Carina utanför Ödeshög.
Hanna har varit hemma några veckor för att praktisera som idrottslärare på Fridtjuv Berg-skolan.
-- Jätteroligt. Jag funderar på att söka in på GIH efter gym- nasiet. Men jag vet inte riktigt, jag kanske ska bli försäljare i stället.
-- För prata, det kan hon, sa mamma Carina.
Hanna skrattade och höll med.
-- När jag var liten, jag tror jag var sju, så blev jag rekordförsäljare av jultidningar.
-- Hon tvingade folk att köpa, förtydligade Carina.
Försäljare eller idrottslärare blir en senare fråga. För närvarande är det skidåkning som upptar det mesta av Hannas tankar. Hon hinner inte med så mycket annat. Vill inte heller.
-- Det finns viktigare saker att göra på kvällen än att titta på teve.
Som vad?
-- Som att förbereda skidorna till nästa dag.
Planering har blivit A och O för Ödeshögstjejen efter flytten till Mora och skidgymnasiet.
-- Först gör jag en grovplanering för en vecka tillsammans med min tränare, och sen lägger jag upp dagarna själv.
Dagarna måste planeras noga om träningen ska bli effektiv. Och dagsschemat ser likadant ut dag för dag. Med sex mål mat.
-- Gröt på morgonen, sen träning en till två timmar, under den blir det ofta en macka eller banan som vi har med oss ut, efter träningen och dusch blir det lunch, sen skola, mellanmål, träning en till två timmar, middag vid 18-tiden, och vid 20--21 kvällsmål, sen lägger jag mig strax därefter.
Hur bra är då Hanna Svärd att åka skidor? Vad kan man förvänta sig på junior-SM i Huskvarna nästa vecka av en tjej från Ödeshög, låt vara att hon numera tävlar för IFK Mora?
-- Om allt stämmer kan jag ta medalj på SM. Men det finns ett tiotal tjejer som kan. Alla lägger upp sin säsongsplanering för att försöka få en topp under SM.
Däribland också Emma Eriks-son från Borensberg. Även hon går på skidgymnasiet i Mora, men i ettan.
Om man jämför med två år äldre Maria Rydqvist som nyligen tog silver på JVM, då?
-- Då är jag väl en minut efter henne på fem kilometer och två på tio.
Det är för att nå Maria och de andra i översta Sverigeeliten som Hanna Svärd lägger ner så mycket tid på sin träning. Hon hade planerat in 470 timmar under säsongen men ligger lite efter på grund av skador och sjukdom.
Förra året var det ett så kallat löparknä som spökade till det för henne och någon vecka före jul drabbades hon av samma sjuka som så många andra skidåkare den här säsongen: Mykoplasma. En bakterie som gör att man inte når maximal syreupptagningsförmåga.
Vid ett läkarbesök konstaterades att hon hade ett värde på 160 mot normala 40. Vila var det enda som hjälpte.
Och Hanna kom tillbaka. Visserligen lite efter de andra i träningstimmar, men i tillräcklig form för att bli bästa svenska på 5 km skate i en nordisk juniorlandskamp för någon vecka sedan.
-- Det var en sporre att få vara med och ett bevis på att jag tränat rätt. Att få vara med i landslaget var också ett av mina delmål. Men jag har fler delmål upp till mitt drömmål.
Drömmålet är lätt att lista ut och består precis som man trodde i seniorlandslaget och världscupen och OS och medalj.
-- Jag är medveten om att det inte bara kommer att vara skratt, utan även många tårar på vägen dit.
Om du skulle beskriva dig själv som skidåkare?
-- Jag är envis, målmedveten, kan hantera motigheter, och har en väldig disciplin på min träning. Min svaghet är att jag inte riktigt lärt känna min kropp, jag tränar när jag inte är riktigt frisk.
Det var pappa Magnus som fick henne och brorsan Henrik (han tog brons på sprintdistanen vid USM förra veckan) att börja åka skidor. Och Magnus har en liten historia om det.
-- När hon föddes hade hon blåsljud på hjärtat och läkaren sa att hon skulle få problem att anstränga sig senare i livet. Hon skulle aldrig kunna åka Vasaloppet, sa han.
Skidentusiasten Magnus svarade: Den här tjejen ska åka Vasaloppet.
Det var väl kanske inte just därför som dottern tidigt ställdes på skidor men när hon väl stod där så älskade hon det, enligt Carina.
-- Hon tjöt och skrek om hon inte fick åka. Och det hände allt att vi fick ställa henne på skidorna för att få henne lugn.
28 februari kommer 17-åriga Hanna Svärd att vara helt lugn. Då ska hon nämligen åka Vasaloppet, eller delar av det nio mil långa loppet. Skejt-Vasan är tre mil. Så långt har hon aldrig åkt i ett lopp. Så kanske att hon tar det lite lugnt.
-- Nej, nej, det är ju tävling. Jag tänker inte precis åka och prata med de andra.
Fast hon skulle nog allt bra vilja.
För se prata, det kan hon.