Om stora gåvan: "Undrade om det var sant"

Michael Cocozza skänker pengar till elva idrottsföreningar på sin födelsedag, och en av dem är tidigare konkurshotade Hemgårdarnas BK. "Det här kommer lyfta hela Skäggetorp", säger Gramos Gutiqi som är sekreterare i HBK:s styrelse.

HBK har fått ett lyft ekonomiskt på grund av gåvan från  Michael Cocozza.

HBK har fått ett lyft ekonomiskt på grund av gåvan från Michael Cocozza.

Foto: Julia Kimell

Fotboll2019-10-18 07:00

Under torsdagsmorgonen skrev Sporten om de 20 miljonerna som byggherren Michael Cocozza skänker till elva olika idrottsföreningar och Stadsmissionen. En av de föreningarna är Skäggetorpsklubben Hemgårdarnas BK som gjorde en nystart i mars 2018 efter att föreningen var på väg att läggas ner helt. En ny styrelse tog då över föreningen, som i princip låg på botten, och tog därmed också över en skuld på 700 000 kronor. Men med hjälp från bland annat Cocozza har klubben kommit tillbaka på benen igen. Därmed blev styrelsemedlemmarna i HBK extra chockade när 60-åringen nu skänker ytterligare till verksamheten. 

– Vi blev väldigt tagna och är fortfarande väldigt tagna. Vi stod och stirrade på det här mejlet vi fick hur länge som helst och undrade om det verkligen var sant. Vi känner en stor tacksamhet, säger Gramos Gutiqi. 

Skulden som HBK hade vid nystarten har arbetats av och därmed kommer pengarna som skänks av Cocozza nu att läggas på att utveckla föreningen ytterligare. Skäggetorpsklubben fick också ett extra uppdrag tillsammans med Stadsmissionen – att under en treårsperiod anordna kostnadsfria resor för barn och ungdomar som inte har råd att åka på aktiviteter av olika slag.

– Det kan till exempel vara att åka i väg på landskamper och se båda herrar och damer spela fotboll eller åka till Liseberg. Sånt som alla inte har möjlighet till att göra, säger Gutiqi och fortsätter: 

– Det här kommer lyfta hela Skäggetorp och vår förening på ett helt annat sätt. Det är lite speciellt för oss när vi är verksamma i Skäggetorp, vi har ett lite annat samhällsansvar än andra föreningar. Michael vet vad vi står för och vad vi gör för samhället. Vi har rätt fria tyglar men tanken är att pengarna främst ska läggas på barn och ungdomar. 

En annan förening i Linköping som får pengar av Cocozza är Östria Lambohov. Den har haft ett tungt ekonomiskt år och styrelsen har kämpat för att hålla föreningen vid liv. 

– Vi har haft ett supertufft år där man har slitit dag och natt som ideell. Att få ett sånt här mejl då... Man vet inte riktigt var man ska ta vägen, säger Östrias ordförande Robin Hals. 

Hur kommer det här hjälpa er? 

– Det kommer hjälpa mycket. Sen vill vi inte använda Michaels pengar till att bara betala av skulder, men vi kommer putsa undan en del för att hjälpa vår verksamhet. Läget är stabilt nu, men det här är en ordentlig skjuts, säger Hals. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!