Så gick det för Lok i klassikern

Siktet var högre ställt än så, men Linköpings OK:s damer fick nöja sig med en 30:e plats i Tiomila. "Godkänt", sa ledaren Jan Lundgren.

Foto: PETER HOLGERSSON

orientering2019-04-28 10:31

Det var kring damerna som Lok ställde de största förhoppningarna inför årets upplaga av orienteringsklassikern som den här gången avgjordes i skogarna kring Glimåkra i skånska Östra Göinge. En och annan pratade till och med om möjlighet till topp tio, men efter fem sträckor avverkade sprang landslagstjejen Alva Olsson in på plats 30.

– Det är lätt att drömma om högre placeringar hit och dit, men man ska inte glömma att hela världseliten är på plats i olika lag. Bland de 20 bästa fanns inom räckhåll, men det var ingen som föll ur ramen och jag tyckte att det var en godkänd insats. Vi har ett bra gäng på gång, sa Jan Lundgren.

Han pustade ut ("nu ska jag hem och sova och torka") efter en lång och vaken natt i ihållande regn. Som vanligt avgjordes herrarnas tiomila direkt efter damerna och där överraskade Loks förstagäng med att komma så högt upp som 43:a bland alla deltagande lag.

Tio placeringar bättre än i fjol – trots att nyckellöparen Erik Martinsson insjuknade och tvingades lämna sent återbud.

– Riktigt stark insats av hela laget, sa Lundgren och gav extra plus till Erik Malmberg, som sprang den långa nattsträckan, och ungtupparna Olof Ljunggren och Emanuel Herberthsson.

Skärblackaklubben Denseln blev som väntat östgötabäst på herrsidan (19), medan Lok var några placeringar före Kolmården (48). I ungdomskavlen slutade Lok-laget 39:a.

IFK Göteborgs herrar var i en klass för sig och tog sin tredje raka seger i Tiomila. Avståndet till finska tvåan Koovee var hela åtta minuter.

– Nästan lite skämmigt. Vi har så duktiga nattlöpare, så det är där det avgörs, sa ledaren Jan Carlsson till TT.

Damstafetten vanns av finländska Tampereen Pyrintö, närmast före bästa svenska lag Alfta-Ösa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om