Det blev ännu en förlängning för kroaterna. Matchjälten Mario Mandzukic såg ut att lida av kramp redan halvvägs in i kvartsfinalen mot Ryssland. Hur han orkade både bända in 2–1 till Kroatien och löpa ut för att fira sitt mål med fansen är för mig en gåta. Men tydligt är att detta Kroatien har en unik lagmoral och en vilja att kämpa sig förbi många fysiska hinder. För en fotbollsromantiker är det otroligt vackert att se hur lagets storstjärna Luka Modric också är planens minste. Med sådan pondus har han, trots sin ringa längd, varit Kroatiens kejsare detta VM och lett dem genom en tuff grupp med segervissa argentinare, kraftfulla nigerianer och Lagerbäck-inspirerade islänningar. Förbi nervkittlande straffläggningar mot fanatiska ryska hemmafans och en dansk fantommålvakt. Har laget en sådan ledare och har de tagit sig så här långt har nog Kroatien allt för att också kunna kämpa ner "Les Bleus" i en final.

Kanske är det helt logiskt att detta VM, som fyllts av överraskningar, också får en underdog i form av ett evigt kämpande Kroatien till final. Jag tvivlar på att ens ett benbrott skulle kunna hindra någon av de kroatiska spelarna från att göra allt de kan på Luzjniki-stadion på söndag. Fyra miljoner kroater (den befolkningsmässigt minsta nationen i en VM-final sen Uruguay 1934) finns redo att sjunga hem VM-guldet. Dock ska tilläggas att med tanke på förbundskapten Zlatko Dalics uttalande så ser man sig nog inte själva som underdog på söndag:

– Experter som trodde att England skulle gå vidare? Det är inga experter. Experter vet att Kroatien är ett bättre lag. Det har vi visat nu, sa han efter segern mot England.

Frankrike har i detta VM vunnit och vunnit. I mitt tycke utan att egentligen briljera allt för mycket. Det är just det som gör dem till mina förhandsfavoriter på söndag. De är en blåmålad segermaskin och ett stabilt lagbygge som toppats med ett redan nu storstjärneglittrande underbarn i Kylian Mbappé. Om Mbappé är den som skjuter trofén till Frankrike på söndag så kommer nog till och med Mbappés barndomsidol Cristiano Ronaldo bli tämligen avundsjuk. Dessutom har Frankrike redan vunnit VMs "moraliska final", semifinalen mot Belgien, och även gått segrande ur en av VM:s mest sevärda matcher, åttondelsfinalen mot Argentina. I semifinalen så, precis som Erik Niva i Aftonbladet skrev, klädde "Les Bleus" på sig rollen som Belgiens storebror till fullo. Trots att de i semifinalens avgörande nickduell var kortare än belgarnas 194 centimeter långe Marouane Fellaini var det Umtiti som var starkast och kunde knoppa in segermålet. Fransmännen har som stornation i världsfotbollen också traditionens makt på sin sida och besitter nog en hel del revanschlusta från EM 2016 och den bittra förlusten hemma i Paris mot ett Ronaldo-coachat Portugal.

Hur Kroatien, som nu vunnit tre raka övertidsdraman och således kommit upp till 90 minuter mer spel än Frankrike, ska orka vara lika hänsynslösa i finalen vet jag inte. Men som vi sett i hur ett isländskt landslag stoppat Messi och hans undersåtar, eller för den delen i hur våra egna blågula hjältar tagit sig längre än väntat så kan verkligen allt hända i årets VM.

Frankrike mot Kroatien. Det är VM-final. Historia kommer att skrivas. Finns det något att vänta på?