En man som trodde han skulle bli lugn pensionär för ett par år sedan är helt plötsligt en 68-åring med många spännande järn i elden. Det är drag igen kring Boije Ovebrink, Motalas gamle Europamästare i truckracing.

– Det är roligt, ger livet en liten extra krydda. Man håller sig mentalt frisk. Jag vill inte jobba 110 procent som förr, men 60 procent går bra, säger han.

Ovebrink säger att han lovat Volvo att jobba med truckuppvisningar nu några år till, en marknadssyssla som för honom runt i världen.

Artikelbild

| Som ordförande i SMK Motala ser Boije Ovebrink tillbaka på en mycket lyckad sommar på Dunteberget. Med flera succétävlingar. Flera saker har överraskat honom positivt i SMK.

Han avslöjar att drömmen är att slå ytterligare rekord i framtiden, som han gjorde med bilen Iron knight för några år sedan, men att han inte kan säga något om det finns en ny bil på gång.

Just nu är det den gamla bilen som han tog EM-medaljer med på 90-talet, som är i ropet. "Gamla Bettan" kallad. Avdammad och uppkörd från bilsportmuseumet i Karlskrona.

I måndags på Mantorp park körde han kungligheter på den så kallade "Kungadagen" som är en gång varje år. Kung Carl Gustaf var där, liksom Prins Carl Philip.

– Jag körde Prins Leopold av Bayern, han gillade åkturen, berättar Boije och ler.

Senare i veckan är nu Ovebrink återigen på Mantorp, för att uppvisningsköra inför och på helgens lokala truckfestival.

Därefter ger han sig ut i världen igen, ska till Sao Paulo i september på ett hundraårsjubileum och sedan tillbaka på en mässa i oktober.

Det blir att dra i gång trucken upp i 230-240 kilometer i timmen och ofta blir det utmaningar mot någon känd racingförare i annan gren.

– Jag känner att jag inte tappat något som förare. Men för det tränar jag mycket, spinning, styrketräning och promenader. Måste vara i bra form för att klara den stora bilen. Om man kör 20-30 personer på en dag, som alla får åka tre varv, så krävs det lite. Man kör ju fullt med alla, säger han.

Ovebrink hinner också att vara ordförande i den speciella Volvoklubben för FH16-förare som har 520 medlemmar och fyller 15 år nästa år.

Dessutom har han varit i ropet i år som ordförande för SMK Motalas bilklubb, med genomförda sommarsuccér på Dunteberget i folkrace och bilcross.

– Bilcrossen var roligast att se på, tack vare de högre hastigheterna. Men folkracen är jag imponerad av, att det är en så stor fest. Vi hade 19 000 betalande åskådare på festivalveckan och jag är förvånad över att det är så många tjejer som kör, och så bra som de kör. Jag gillar entusiasmen hos ungdomarna, säger Boije Ovebrink.

Ordföranden har försökt dra i gång ett sånt pensionärsgäng som finns i bland annat Maiffotbollen och Piraterna. Hittills har de träffats fyra gånger på ett år.

– Jag hoppas ju på mer. Jag hoppas också att det kan bli mer racing och rally igen i SMK, säger Ovebrink som blev medlem i klubben för första gången för 50 år sedan, 1969.