Tennisprofilens besvikelse: "Jag börjar tappa sugen"

Kommunens tjänstemän säger nej till Thomas Johanssons planerade padelhall ute vid Landeryd. "Jag är besviken", säger han.

Thomas Johanssons planer på en padelhall vid Landeryds GK och Friskis&Svettis verkar gå om intet.

Thomas Johanssons planer på en padelhall vid Landeryds GK och Friskis&Svettis verkar gå om intet.

Foto: Peter Calén/TT

Padel2021-07-20 20:30

Planerna var storslagna. Thomas Johansson lämnade tillsammans med Landeryds GK i februari in en skrivelse där man presenterade sina planer på att dels bygga en padelhall på 3 000 kvadratmeter, 8-10 banor, och en ny golfhall på cirka 1 000 kvadratmeter.

– Jag vill göra något unikt, något som inte finns i Sverige just nu, sa Thomas då. Vår främsta inriktning ska vara mot barn och ungdomar. Jag vill att dagens unga ska få känna den där fantastiska känslan som jag fick uppleva under mina ungdomsår i Linköpings Tennisklubb, men nu i padel. 

Just nu är Thomas, som annars bor i Monaco, i Sverige. Han är general manager för den stora APT, American Padel Tour, som just nu spelar en deltävling i Kungsbacka.

När vi når honom är det tydligt att han är besviken på de senaste beskeden från kommunen.

– Jag och mina partners har haft jättebra och positiva samtal om det här, men det verkar vara svårt att få besked om det kan bli verklighet eller inte. Jag tycker att det vore synd om Linköping inte tar den här chansen, att få till en padelhall som kommer vara helt olik alla andra padelhallar i Sverige.

I mitten av maj besvarade nämligen kommunens ansvariga tjänstemän att man visst tycker att det är en bra idé med att bygga hallen, för att "Tillgång, tillgänglighet och närhet till olika mötesplatser och miljöer för idrott, motion och fysisk aktivitet är av stor betydelse för medborgarnas hälsa och välbefinnande. Därför är också anläggningar/mötesplatser ett fokusområde i Linköpings idrottspolitiska program - Aktiv hela livet".

Men bedömningen från Fanny Wahlström och Andreas Hellström, avdelningschefer vid Samhällsbyggnadsförvaltningen, och Andreas Hagström, Idrottsutvecklingschef, blir ändå att man inte tillstyrker ansökan.

Skälen anges vara både för att jordbruksmarken intill området inte ska exploateras och att "det utpekade läget bedöms inte heller bidra till inriktningen om att etablera större idrottsmålpunkter i lägen med goda förutsättningar för hållbara kommunikationer".

Man skriver också att eftersom flera visat intresse för den aktuella platsen bedömer kommunen att "en eventuell markförsäljning inte kan ske genom direktanvisning". 

Nu hoppas Thomas, tillsammans med Landeryds klubbdirektör Björn Sturehed, på att de styrande politikerna är av en annan uppfattning.

Thomas Johansson:

– Jag tycker att kommunen skjuter sig lite i foten om man inte tar den här möjligheten vi kan erbjuda. Jag har växt upp i Linköping och tennisklubben gav mig en start som gjorde det möjligt att nå dit jag gjorde. Nu är jag beredd att tillsammans med mina kompisar göra samma sak i padel, att göra något unikt. Då tycker jag det är konstigt om man inte tar chansen.

– I dag byggs det padelhallar överallt, folk som inte ens vet vad padel är bygger en hall. Jag jobbar med padel på professionell nivå och med min erfarenhet från både tennisen och padel så kommer vår hall att skilja sig från alla hallar i hela Sverige. Och jag vill göra det i min hemstad. 

Björn Sturehed säger att han också väntar på besked, om planerna för en inomhushall där främst eleverna på golfgymnasiet ska ha en plats att träna vintertid.

– Kommunen ryckte bort möjligheten för oss då den tidigare hallen tvingades stänga. Vi räknar med att man tar ansvar och tillsammans med oss hittar en lösning så snabbt som möjligt. Vi har ett förslag, men nu börjar det bli ont om tid.

Till vänster om den röda byggnaden vill Thomas Johansson bygga en padelhall. Hitom parkeringen till höger vill Landeryds GK bygga en golfhall. Båda förslagen har fått nej från kommunens tjänstemän.
Till vänster om den röda byggnaden vill Thomas Johansson bygga en padelhall. Hitom parkeringen till höger vill Landeryds GK bygga en golfhall. Båda förslagen har fått nej från kommunens tjänstemän.
Thomas Johansson

Född: 1975 i Malmslätt.

Bor: Monaco.

Meriter: Blev professionell tennisspelare på ATP-touren 1994 och tog totalt nio ATP-titlar i singel, varav en Grand Slam när han vann Australien Open 2002 efter 3-1 i set mot storfavoriten Marat Safin. Han spelade semifinal i Wimbledon 2005 och vann silver i dubbel i OS i Peking 2008, tillsammans med Simon Aspelin. Duon föll i finalen med 1-3 mot det schweiziska paret Federer/Wawrinka. Thomas spelade 33 matcher i Davis Cup, av vilka han vann 18. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!