Mattias, som fyller 45 nästa månad, kommer snart att vara den förare som kört allra flest tävlingsheat i STCC. Han står nu på 230 stycken. Rekordhållaren Janne "Flash" Nilsson har 231.

Sonen Viktor, som fyller 15 snart, hoppar i år över från gokart in i samma racingcirkus men ska där köra Formel STCC Nordic. En klass för formelbilar som ses som ett bra insteg i racingvärlden.

– Jag kände att jag ville testa något nytt och då var det här en perfekt bil.

Artikelbild

Viktor körde under förra säsongen många tävlingar ute i Europa och avslutade med VM i England i höstas. Nu stod valet mellan att byta klass i gokart och fortsätta ute i Europa, eller ta klivet över till en helt annan serie.

Det blev det senare.

– Pappa och jag funderade lite på olika alternativ och när vi hittade den här bilen så fastnade vi för den. Det är en ganska liten klass med runt tio startande i serien i år, men det kan kanske vara bra att få en lite lugnare start, funderar Viktor.

För det är mycket att lära sig. Skillnaden mellan en liten gokart är stor och så kör man dessutom på banor han aldrig tävlat på tidigare. Vid testkörningarna på Anderstorp i veckan så var topphastigheten lite över 200 km/h.

Artikelbild

| Mattias Andersson får i år sällskap av sonen Viktor när det är dags för STCC. Mattias kör sin Honda i STCC för andra året, Viktor är ny i Formel STCC Nordic.

– Det går snabbt då, säger Viktor och ler. Men jag gillar farten, det är en väldigt kul bil att köra.

Han har redan nu fått drygt 100 mil träning i bilen och känner sig väl förberedd för premiären första helgen i maj. Men några resultatmål vill han inte sätta upp.

Artikelbild

| Far och son. Mattias och Viktor Andersson.

– Det är svårt innan man kört första tävlingen mot de andra. Men jag hoppas kunna vara på pallen i någon tävling i alla fall.

Förresten, lyssnar du på råden från pappa?

Artikelbild

| Viktor Andersson i sin Formel STCC Nordic.

– Jadå (skratt). Jag försöker ta åt mig så mycket jag kan. Han har ju kört racing rätt så länge nu.

Det är helt sant. Mattias Andersson står i startgroparna för en ny säsong i STCC. Han har kört där sen 2001 och alltså gjort 230 tävlingsheat.

Artikelbild

| Mattias Andersson har kört STCC sen 2001.

– Att slå rekordet som meste föraren är förstås kul, men är man tävlingsmänniska och jagar segrar och pallplatser är det dem man drömmer om i första hand.

Han kommer, om bilen håller, att gå om Janne "Flash" Nilsson i det andra heatet i premiären.

– Fredrik Ekblom ligger precis bakom och jagar med 227, så skulle jag bomma några heat den här säsongen så kan han springa förbi. Men det ska vi försöka undvika.

STCC ser ut att bli tuffare än på länge med hela 21 bilar till start i premiären.

– Jättekul. Mästerskapet har verkligen fått ett lyft med de nya bilarna och det har till och med blivit bättre än jag trodde.

– Vårt mål den här säsongen är att ta Hondas första seger i den här biltypen och vara med och slåss om en pallplats totalt.