Elina vill se fler rallytjejer: "Tar ingen skit längre"

Drömmen har varit rally på världsscenen ända sedan Elina Svensson var barn. Nu närmar hon sig – men vägen hit har inte varit enkel. "Jag tror det är lättare idag", säger hon om att vara kvinna i en mansdominerad sport.

Elina Svensson undersöker en av bilarna på jobbet som besiktningstekniker.

Elina Svensson undersöker en av bilarna på jobbet som besiktningstekniker.

Foto: Carl Holmqvist

Rally2024-04-04 07:00

Uppdragen som kartläsare varierar och ett av de senaste loppen gjorde Elina Svensson tillsammans med Mjölbys rallyikon Jari Saarinen. Det var andra gången som 22-åringen hoppade in när ordinarie kartläsaren inte kunde.

– Han skrev till mig inför en sprint. Man blir glad när någon hör av sig, eftersom man vill åka så mycket som möjligt. Vi vann den tävlingen och ville fortsätta samarbeta när det behövs, säger Elina som är baserad i Strängnäs.

Saarinen berättar om varför han hörde av sig till just Elina Svensson:

– Jag tycker att vi ska ge de här yngre förmågorna en chans att åka med oss mer etablerade förare. Det blir win-win. 

undefined
Jari Saarinen, MSK Kvarnvingarna, bakom ratten, under ett av alla rallyn han kört genom åren.

Vinst blev det även i andra inhoppet, och den gången med noter av äldre stil. En tuff utmaning som Elina klarade galant.

– Det var en bra mycket större uppgift (än sprinten), att tala om rätt saker när det går i 180/190 (kmh). Det märks att hon är ambitiös och har järnkoll på tider och så vidare. Hon är absolut en kartläsare som skulle kunna åka rally-VM i framtiden, säger Jari Saarinen som kör för MSK Kvarnvingarna. 

Att tävla rally-vm är den största drömmen, och Elina jobbar sig genom delmål får att komma dit.  

– Jag såg det på tv när jag var liten och tänkte att det vill jag också göra. Förra året vann vi svenska rallyt, och det är en VM-tävling i sig. Så delmål ett är avklarat. Nu är nästa steg EM och sedan VM, säger Elina om förhoppningarna.  

undefined
Elina Svensson kontrollerar bland annat bildäcken under sitt arbetspass på bilprovningen.

Hon bor i Strängnäs och vid sidan av rallyföretaget jobbar Elina på bilprovning. Vi ses mellan besiktningarna, för att prata om den unga karriären, som inte bara krävt styrka för att bli en bra mekaniker och kartläsare, utan också för att accepteras som kvinna i motorsporten. Det har inte varit enkelt och innebar en jobbig period som tonåring.  

– Den perioden var väldigt tuff, men mycket stöttning från familjen och vänner gjorde att jag kom ut från det väldigt bra, säger Elina som vågade fortsätta följa drömmen. 

– Min passion för att utvecklas och fortsätta var stor. Det tog över allting. Dom skulle inte få vinna över mig. Jag har blivit en mycket starkare person och tar ingen skit längre.  

undefined
Elina Svensson, 22, drömmer om VM i rally.

Utvecklingen och acceptansen för kvinnor i rallyt bedömer Elina har blivit bättre de senaste åren. Trots att det kan dyka upp hån på sociala medier även idag, så menar hon att tröskeln för en tjej inte är lika hög.

– Jag tror det är lättare idag. Eftersom det finns så mycket fler kvinnor i motorsporten idag, som du kan få hjälp av.

Jari Saarinen hoppas att Elina kan ta sig hela vägen till rally-VM, han tar också upp Finland som ett gott exempel där kvinnliga kartläsare blivit vanligt. Den trenden finns även i Sverige.

Elina Svensson säger:

– Svårt att säga exakt vad det beror på, men vi kanske kommit över kanten att det skulle vara en manlig sport. Jag hoppas i alla fall det.

Bakom ratten är det dock fortfarande mer ovanligt. 

– Vi måste få in fler kvinnliga förare också, säger Elina.

Vilket är ditt bästa tips för att våga börja med rally som tjej?

– Att fråga mycket. Annars kommer du inte lära dig. Jag ställer fortfarande mycket frågor, för man kan inte kunna allt. Ta tiden att lära dig, säger Elina Svensson som också jobbar för att få in fler tjejer i sporten.

undefined
"Vi måste få in fler kvinnliga förare", säger kartläsaren Elina Svensson om rallysporten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om