Rallyprofilen: "Det är mycket läskigare än vurpor..."

Rally är livet för Björn "Nalle" Johansson. Här berättar han om sin långa karriär, från det stoltaste ögonblicket till hur det är att tävla i Afrika.

Veteranen Björn "Nalle" Johansson under Midnattssolsrallyt.

Veteranen Björn "Nalle" Johansson under Midnattssolsrallyt.

Foto: Hugo Fast

Rally2023-06-30 21:51

Björn "Nalle" Johansson fick sitt smeknamn när han föddes. Året var 1952 när hans mamma lyfte upp honom och sa det blev en liten nalle.

För att försörja sig startade Boxholmsprofilen bilverkstad när han var 16 som han sedan kunde sälja när han fick kontrakt med Opelstallet 1978.

– Jag var redan som liten pojke intresserad av allt som rörde på sig. Intresset började med båtar och med det föddes ett intresse för motorer i allmänhet. Bilar, motorcyklar och mopeder, allting med motorer på, berättar han.

Intresset spred sig snabbt till rallysporten. Han körde sin första tävling bara en vecka efter att han fick körkort och kärleken för sporten har levt kvar. 

Nu är han med sina 71 år bland de äldsta som med och tävlar i Midnattssolsrallyt.

– Det har gått väldigt bra i under dagarna. I torsdags var sträcka tre var väldigt uppkörd så då var vi tvungna att hålla igen för att inte köra sönder bilen alltför mycket. Fredagens regn var precis lagom, det gjorde så att det dammade mindre och blev bättre grepp.

Genom sin 53-åriga karriär har Björn varit med om både högt och lågt, men det är svårt att slå VM i Finland 1981.

– Jag har varit med i 29 VM-tävlingar i mitt liv, men mitt bästa rallyminne och den prestation jag kanske är mest nöjd med var vår sjätteplacering i finska Jyväskylänrallyt 1981. Då var vi bästa svenska ekipage i väldigt hård konkurrens.

Veteranen har upplevt allt man kan göra i rallyvärlden, men en av de mest unika upplevelserna han upplevt var att köra i Afrika.

– Det var en helt annan upplevelse för det var jättelånga tävlingar i oerhört tuffa förhållanden. Man körde i öken, savann, vatten, lera och skyfall i tävlingar som nästan kunde hålla på i en hel vecka.

Genom tiden har han rullat runt och kört i diken, men det har inte stört honom så mycket.

– I Afrika fanns det mycket vilda djur som skrämde mig rejält. Nu hängde sig gaspedalen, så när jag släppte gasen fortsatte bilen utan att sakta ner. Det är sådana grejer som skrämmer mig, sådant är mycket läskigare än de vurpor vi har gjort.

I teamet har Björn Johansson och kartläsaren Håkan Lindh med sig fruarna Barbro och Ulla liksom Håkans brorson Fredrik som är mekaniker.

– Två bilar under tävlingskarriären som betydde väldigt mycket för mig var min Opel Ascona 400 som jag åkte ett 20-tal VM–tävlingar i och min Opel Kadett GSI 16V som var en liten kvick rackare, säger rallyveteranen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!