Det är inte så ofta man ser dem på tävlingar kring Linköping och Norrköping. Men Ydre ridklubbs sju, åtta tävlingsryttare har så mycket närmare att åka till tävlingar i Eksjö och Tranås än till de större östgötametropolerna.

– Men visst är vi med när det är tävling i Kisa och Boxholm också, säger Hanna Sehlstedt, ridinstruktör och verksamhetsansvarig för ridskolan och anläggningen i Bulsjö, en kilometer utanför Österbymo åt Kisahållet till.

Hanna tävlar själv och har gjort så tidigare för Boxholms ridklubb och har tävlingsmeriter upp till lätt A i dressyr, 110-hoppning och debutant fälttävlan.

Artikelbild

| Ungdomsledaren Vendela Somvall vill att stallet ska vara en mötesplats. Här möter hon Wilma Persson, Emilia Ringström och Hilda Svanberg Ydrefelt.

– Nu håller jag på att utbilda min nuvarande häst, säger hon när Ryktbart hälsar på en solig lördag.

Stallkatten Lakritz syns inte till, det är lugnt och vilsamt. Endast motorljud från vägen då och då stör friden. Några hästar går och betar i hagarna intill stall och ridhus. Inne i stallet håller några unga tjejer på att förbereda sig själva och några hästar för ett träningspass.

Hilda Svanberg Ydrefelt plockar med fjordingen Floras utrustning och gör det med vana händer. Hon kan det här.

– Jag kommer hit sex-sju dar i veckan, säger hon och berättar sen att Flora minsann har gått 1,10-tävlingar.

Artikelbild

| Fjordingen Flora och Hilda Svanberg Ydrefelt ser varandra nästan varje dag och trivs ihop. Hilda är van i stallet och hjälper till med det mesta.

Så gott som varje dag, kommer hon alltså till stallet. Bara för att det är så roligt och sällskapet det bästa.

Hon lever därmed upp till den målbild som klubbens ungdomsledare Vendela Somvall har.

Artikelbild

| Dags för ett utomhuspass. Hilda Svanberg Ydrefelt tar täten på Flora, Wilma Persson lotsar Müsli och där bakom kommer Emilia Ringström med Maggan. Ridinstruktören Hanna Sehlstedt går.

– Jag vill att barnen ska känna att de kan komma hit och bara hänga. Träffa kompisar, läsa läxor, fika. Att stallet blir en mötesplats.

Emilia Ringström, Wilma Persson och Anna Scott är också i stallet den här dagen, men Anna bestämmer sig för att inte rida. De övriga gör sina hästar klara och leder ut dem på stallbacken där det blir uppställning och uppsittning. Hanna Sehlstedt och Vendela Somvall hjälper till. Anna Scott tittar på och väljer sedan att följa i Vendelas spår.

Artikelbild

| Hanna Sehlstedt har ansvaret för ridverksamheten i Ydre ridklubb och vill kunna erbjuda ridning för alla åldrar. Klubben har 130 medlemmar.

Hanna Sehlstedt som är ny i klubben och varit på sin nya arbetsplats sedan juli månad och även flyttat till Österbymo berättar att klubben har ordinarie lektioner fyra dar i veckan men att det också äger rum extraträningar. Eleverna kommer från Österbymo och trakten runt omkring, men det finns även enstaka elever från Eksjö och Tranås. Och en skötaregrupp.

Vad vill du få ut av din anställning?
Artikelbild

| Emilia Ringström upptäcker något på hästen Maggan och ungdomsledaren Vendela Somvall kan svara på vad det är och varför.

– Jag vill hålla kvar de elever vi har och samtidigt locka nya och jag vill kunna erbjuda nåt för alla. Jag hoppas också att vi ska kunna ha serielag i både dressyr och hoppning.

Apropå lag får jag veta att Ydreklubben arrangerar en lokal och en regional tävling i dressyr om året. Till det kommer 5–6 pay and jump (hoppning) och även några pay and ride (dressyr). Ungdomssektionen är högst livaktig och anordnar flera aktiviteter för barn, bland annat en julshow.

Artikelbild

| Det är skönast att rida utomhus. Eller hur Hilda Svanberg Ydrefelt (på Flora), Wilma Persson (Mûsli) och Emilia Ringström (Maggan)? Alla tre medlemmar i Ydre ridklubb.

Av Hanna Sehlstedt får jag även veta att klubben har anordnat några clinics samt även varit iväg på någon. Bland annat åkte man till Givetorp utanför Väderstad och fick ta del av Pernilla Bjuhrs kunskaper i fälttävlan och ridning.

Hanna berättar också att det är styrelsen som har det ekonomiska ansvaret för versamheten i Bulsjö och att hon håller på att utbilda sig till ridledare. Om ett år hoppas hon vara färdig. Då har säkert hennes häst kommit en bit på vägen också.

När jag lämnar stallet står en häst i hagen halvt om halvt bakom ett träd. Det är Tittut.