"Ridsportens Måns Zelmerlöw" lockade rekordpublik

Läktaren var knökfull när kändisen Carl Hedin intog Smedstad ridsportcenter i veckan.

Carls hund Iris är minst lika mycket Instagramkändis som han själv är. Under clinicen visade de att de är ett sammansvetsat par.

Carls hund Iris är minst lika mycket Instagramkändis som han själv är. Under clinicen visade de att de är ett sammansvetsat par.

Foto: Jennifer Grönquist

Ridsport2023-09-21 17:45

"Ridsportens Måns Zelmerlöw", så presenteras Carl Hedin, 32, när han tillsammans med sin hund Iris springer in framför publiken i ridhuset på Smedstad ridsportcenter. Östergötlands ridsportsförbund har tillsammans med Agria djurförsäkringar bjudit in till clinic där Carl ska berätta om sin träningsfilosofi.

– Det är dressyr och vardagskväll och ändå har vi slagit publikrekord, säger Sissi Lilja som är Agrias representant på plats.

Det är runt 600 personer som har samlats för att få chansen att se Carl, hästpojken från Borås, live. 

– Man blir väldigt, väldigt ödmjuk när det är så många som vill komma, säger han.

Med över 400 000 följare på Instagram är Carl Hedin otroligt populär inom hästvärlden. Att han dessutom rider svår klass i både hoppning och dressyr kan vara ytterligare en anledning till att så många kände sig manade att komma hit denna kväll.

– Ibland när jag håller clinic så här kan jag tänka "vad har lilla jag att komma med?", men tydligen finns det ju något bra, säger han med ett skratt. 

undefined
Carl Hedin rider svår klass i både hoppning och dressyr och har flera hundratusen följare på Instagram. Under onsdagen besökte han Linköping för att dela med sig av sin häst- och träningsfilosofi.

Under kvällen får två lokala dressyrtalanger möjlighet att rida varsitt träningspass för Carl. Först ut är 19-åriga Tindra Holmertz tillsammans med den fyraåriga hingsten Hope and Glory, även kallad Hoppsan.

I och med Hoppsans ringa ålder får Carl en ypperlig chans att visa och förklara för publiken hur han tänker när han tränar just unga hästar.

– Det är jätteviktigt att ge en release och pausa när de gör något bra- Får man till en liten grej som är bra så får man ut så mycket av det, istället för att bara gå vidare till nästa steg. 

undefined
Tindra Holmertz och ponnyhingsten Hope of Glory fick chansen att visa upp sig under Carls clinic. När passet börjar nå sitt slut busar ponnyn till lite. "När han kom var han tam, en lektion för Carl så är han vild" skrattar Carl.

Innan det är dags för nästa ekipage att äntra banan tar Carl hjälp av sin hund Iris för att illustrera hur man som ryttare kan tänka om man upplever sin häst som seg och långsam.

– Ställer jag mig här och börjar prata med er och flyttar mitt fokus från henne så börjar hon fokusera på annat. Men om jag istället börjar röra mig lite lustigt och har energi blir hon plötsligt intresserad igen, säger han och springer runt inne i manegen. 

Carl menar att man måste ge den energi man vill ha tillbaka från sin häst.

– Låg energi avspeglar sig på hästen, så ett tips är att vara energisk själv. 

undefined
Carl illustrerar hur människans energi speglar av sig på djuret. "Man kan själv tappa sitt fokus för att man inte får något fokus från sin häst, och tvärtom".

Nästa ekipage in på banan är Nellie Liljegren, 19, och ConCannon. Carl fortsätter att trycka på vikten av energi. 

– Det ska vara kvalité när man går från en gångart till en annan, det ska vara energi. 

Han poängterar för publiken att det är viktigt att redan från början lära hästen att den ska tänka framåt.

– Rid som att det där första galoppsteget betyder något, ropar han till Nellie när de går över på galoppfattningar.

undefined
Även den lokala talangen Nellie Liljegren och hästen ConCannon fick vara med under kvällen. Carl kom med många tips kring hur man ska få energi i sin häst.

Och så är det dags för det många av åskådarna säkert har väntat på – Carl ska själv hoppa upp i sadeln. Hästen han ska rida heter Sainted Brother EMS, som ägs av Caroline Carlstedt. Även här visar han hur han arbetar och tänker kring energi. 

– Man kan inte hoppa 1,60 eller rida Grand Prix med handbromsen i.

Avslutningsvis lägger han extra stor vikt vid att prata om det viktiga att ha en bra relation till hästen.

– Förtroende är grunden till allt. När jag utbildar en häst brukar jag se det som ett bankkonto. 

 – För att hästen ska vara motiverad och intresserad av vad jag har att säga så måste den få fler positiva upplevelser än negativa. För varje negativ upplevelse förlorar vi några mynt på kontot.

undefined
Carl menar att man inte ska ha för bråttom när man utbildar en häst. "Det är viktigt att vi tränar på en specifik sak och inte driftar iväg".
Caroline Carlstedt lånade ut sin Sainted Brother EMS, eller Lillfisen som kan kallas, till Carl under clinicen. "Tänka att man alltid ger sådana smeknamn till stora hästar" skrattar Carl.
Caroline Carlstedt lånade ut sin Sainted Brother EMS, eller Lillfisen som kan kallas, till Carl under clinicen. "Tänka att man alltid ger sådana smeknamn till stora hästar" skrattar Carl.
Carl Hedin

Carl Hedin är 32 år gammal och bosatt på västkusten, närmare bestämt på Särö. Han har tidigare bott i både Danmark, Tyskland och England. Carl rider dressyr på Grand Prix-nivå och kan numera titulera sig svårklassryttare även i hoppning. Förutom att han driver bolaget Eques Managment har han skrivit boken "Hästpojken" och var sommarvärd i P1 2022. Carl har även en stor följarskara på Instagram, där han delar med sig av livet med sina hästar och hunden Iris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!