Stallet ligger bara ett kort stenkast frÄn bostadshuset pÄ Lid. En grÄstrimmig katt kilar in i nÀrmsta hagen. Hunden Greta tycks fundera pÄ att följa efter men Àndrar sig och tassar in i huset igen. I stallet smÄkivas hÀstarna, i all vÀnskaplighet tycks det.
-- Jag kommer frÄn Göteborg, nionde vÄningen i ett höghus, men sen vi vÀl flyttat hit finns det inte lÀngre nÄgra alternativ, sÀger Lids Àgarinna Marie Wilsén.
Det Àr lÀtt att förstÄ.
TerrÀngen i omgivningarna kring Lid, som ligger fyra mil söder om Linköping, Àr kuperad och omvÀxlande. Det gÄr upp och ner, över stock, över sten. Skir grönska blandas med djupaste granskog. HÀr trivs Malin Lindfors och hennes arabiska fullblod Goldie och Dahle. HÀr hittar de backar och stigar som passar för distanstrÀning.
Goldie Àr ett 13-Ärigt sto, lugn och klok. Dahle Àr en ÄttaÄrig vallack som för tankarna till en tonÄring med egen vilja. Han stÄr inte gÀrna still, trampar omkring pÄ lÄnga ben och nafsar lÀtt efter sin Àldre kollega.
-- Jag kallar honom för Rautier, sÀger Malin och smeker den vita strimblÀsen. Det Àr för att han liknar ett rÄdjur.
För nÀrvarande Àr Dahle ovanligt smal. Han Àr inne i en veckolÄng ÄterhÀmtningsperiod efter helgens tuffa urladdning och vi störde honom mitt i en tupplur i boxen. Correnfotografens blixtar lurade upp honom pÄ nyvakna ben och han blinkade fundersamt med stora bruna ögon.
Tillsammans med Malin Àr han nyss hemkommen frÄn Sveg och SM i distansritt. Han har kÀmpat i tolv mil pÄ en bana som enligt Malin var ovanligt tuff.
-- Det var nog det vÀrsta jag varit med om, sÀger hon. Höjdskillnaden var pÄ 800 meter och det tog musten ur mÄnga ekipage. Inte mindre Àn 30 procent blev uteslutna under tÀvlingens gÄng.
Malin tÀvlar i elitklassen vilket innebÀr 120 kilometers ritt. Det gÀller för ryttaren att bedöma hur mycket hÀsten klarar av och att anpassa tempot efter djurets förmÄga. Med jÀmna mellanrum vÀntar veterinÀrkontroller och dÄ mÄste hÀstens puls ligga pÄ mindre Àr 64 slag per minut inom 20 minuter - Àr den högre, eller om hÀsten visar andra tecken pÄ att vara trött, till exempel hÀlta, Àr det bara att kliva av.
UthÄllighet, snabbhet och ryttarens kompetens avgör distansritterna. Det Àr inte sÀkert att det ekipage som Àr först över mÄllinjen vinner. Bedömer veterinÀrerna att hÀsten inte Àr i kondition att fortsÀtta en bit till blir det ingen medalj.
Malin och Dahle disponerade dock krafterna vÀl och slutade nia i den tuffa konkurrensen.
-- Jag Àr jÀttenöjd, sÀger Malin. Dahle Àr fortfarande vÀldigt ung och ÀndÄ gör han bra i frÄn sig. I helgen hade vi dessutom lite otur pÄ första slingan. En knytnÀvsstor sten fastnade under Dahles högra bakhov. Jag fick sitta av och leda honom de sista fyra kilometerna och sedan fick en hovslagare krossa stenen för att fÄ bort den. DÀr tappade vi naturligtvis en hel del tid.
Niondeplatsen i SM var det första steget mot Malins mÄl att slÄ sig in i det svenska landslaget. För det krÀvs att hon dessutom gör bra i frÄn sig i de sÄ kallade observationstÀvlingarna NM och Karolinerritten dÀr hon har landslagsledningens ögon pÄ sig.
-- Det gÀller att ha en hög genomförandeprocent, alltsÄ att man inte blir utesluten, och att man rider minst 12,5 kilometer i timman och hamnar pÄ den övre halvan i resultatlistan för att ha en chans att komma med, sÀger Malin.
-- Jag har bara blivit utesluten ur en tÀvling en gÄng och det var nÀr Goldie tappade en sko, sÄ procenten Àr det inget fel pÄ.
PÄ NM och Karolinerritten rÀknar Malin med att rida rutinerade Goldie för att uppnÄ optimalt resultat. GÄr allt som hon vill stÄr hon pÄ startlinjen i EM 2005, i VM 2006 och i OS 2008.
-- Det Àr vad jag vill, sÀger hon bestÀmt och lutar hakan i handen.
-- En dam i landslagsledningen har förresten redan uttalat sig om Goldie. Hon sa att hon Àr modig, Àdel, tapper och rör sig som en Àngel.
Det lÄter onekligen som en bra bit pÄ vÀg.