– Jag slängdes in redan i den första matchen och sedan fick jag mer och mer förtroende. I början var det skitnervöst och man förstod inte riktigt vad som hände. Men det var utvecklande och jättekul, säger Julia Utterström om starten på förra säsongen.

Det blev en stor omställning att ta klivet upp, men hon lyckades etablera sitt spel i division 1. Efter en svagare inledning växte sedan de yngre tjejerna in i handbollen och blev minst lika viktiga som de mer rutinerade spelarna i laget.

– Man har utvecklats mycket nu och fått mer erfarenhet. Det är en ganska stor skillnad på flickhandboll och damhandboll. Du möter mycket större spelare och för mig som är ganska liten är det en stor omställning. Även tempot är högre och det är allmänt tuffare. Men nu är nervositeten från förra året borta och man är mer inne i hur det är att spela. Det känns som det kan bli bra i år, säger hon.

Artikelbild

| RP:s Julia Utterström vill ta nästa steg.

Hon fick förtroendet att bli A-lagets straffskytt och satte många viktiga mål i avgörande lägen under förra säsongen.

– Jag har alltid lagt straffar under ungdomsåren, och så gick det bra när jag la straffar i A-laget, och då fick jag fortsätta med det, säger Utterström och ler.

– Jag tycker det är väldigt kul mentalt. Jag blir inte nervös när jag går fram och ska lägga en straff. Det är oftast efter jag har lagt en straff som jag börjar tänka att ”oj, den där straffen kanske var avgörande”. Men jag tycker om spelet mellan målvakten och mig. Jag försöker alltid få målvakten att ta det första steget. Avslöjar hon sig är det lättare för mig, då har jag vunnit kampen.

Det blev till slut positivt kval för RP där laget vann den första kvalmatchen mot Skånela IF, men förlorade sedan de två sista. Därmed blir det fortsatt spel i division 1 södra. Men nu siktar RP högre uppåt.

Artikelbild

| Hon var RP:s straffskytt förra säsongen och satte många viktiga mål i avgörande lägen.

– Jag tror att vi har en bra trupp i år som har både erfarenhet blandat med yngre spelare som vill visa sig. Vi är väldigt hungriga i år, samtidigt som det är en hård konkurrens i laget.

Vad kan man förvänta sig av RP:s damer i år?
Artikelbild

| "Jag hoppas att jag blivit större och starkare sedan förra säsongen", säger Julia Utterström som varit en av de minsta spelarna i laget.

– Vi kommer att ha mycket fart och ett tufft försvarsspel.

Vad behöver du själv utveckla den här säsongen tycker du?

– Det mesta. Man vill bli bättre på allt. Jag vill få till bättre skott så att jag blir ett större hot framåt och såklart även förbättra försvarsspelet.