– Det är jättekul. Mitt målskytte gick riktigt bra den sista seriematchen så jag var extra taggad nu inför kvalet. Jag har det fortfarande i mig, säger Olivia Thörnholm och ler.

I den första kvalmatchen mot Skånela svarade hon för sju mål och blev RP:s främsta målskytt. Men förutom Thörnholms mål framåt var det försvarsspelet som tog RP till segern.

– Vi höll ihop fyrblocken väldigt bra och de fick inte så mycket att skjuta på. De fick knappt några inspel till linjen. De har något utspel, men de vinner inte matcherna på kanterna. Vi håller ihop det bra, säger Thörnholm.

Artikelbild

RP som kom femma i division 1 ställde upp mot Skånela som kom tia i allsvenskan. Med tanke på matchbilden såg det ut att vara tvärt om. Linköpingslaget hade ledningen matchen igenom och när tempot skruvades upp var det Skånela som inte hängde med. Det kändes aldrig riktigt spännande utan RP tog hem segern med bekväma 30–24.

– Vi kämpar som ett lag och alla gör sin roll. Vi vill verkligen, går för det och sätter också bollarna. Även fast vi missar lite sätter vi majoriteten av bollarna i mål. Det har varit svårt för oss innan men nu fungerar målskyttet, säger Thörnholm.

Laget som i början av säsong var en blandning av nya och orutinerade talanger tillsammans med flera spelare med allsvensk rutin, visade sig nu från sin bästa sida. En härlig kemi och fina spelkombinationer är resultatet efter en säsong tillsammans i division 1.

–  Vi var inte samspelta i början och hade svårt för att hitta rätt i rörelsemönstren. Nu hittar vi varandra bra och de unga har kommit in i laget. De tar ett stort ansvar, skjuter och kämpar på. Det är väldigt kul att se att de inte är fega utan vågar gå mot mål. De är väldigt tuffa, säger Thörnholm.

Artikelbild

Vad tar ni med er från den här matchen till returen på bortaplan? Är det något ni behöver förbättra?

– Det vi tar med oss är försvarsspelet och att vi sätter bollarna i mål. Det vi måste tänka på är anfallet. Vi behöver träna på tre mot tre försvar och man mot man situationer. Annars är det bara att ha samma jobb som i dag. Vi får inte gå ner oss utan hålla oss på samma nivå. De är ju såklart hungriga på revansch. Vi ska inte bjuda in dem i matchen utan stänga den från början som vi gjorde nu.