Bobby Ryan hade inför den här veckan varit borta från spel i den nordamerikanska ishockeyligan i drygt tre månader. Anledningen är att 32-åringen behandlats för ett alkoholmissbruk.

I 2–3-förlusten borta mot Nashville i tisdags gjorde Ryan sin första NHL-match på drygt tre månader, men blev då poänglös. Annat var det i torsdagens hemmamatch mot Vancouver.

Ryan gjorde tre mål, ett i första perioden och två i tredje, i 5–2-segern och fick stående ovationer av publiken.

Det är svårt att kontrollera känslorna. Det går inte att skriva en bättre historia. Det var en helt otrolig kväll, säger Bobby Ryan till nyhetsbyrån AFP.

För en vecka sedan berättade Ryan, OS-silvermedaljör med USA 2010 och totalt 13 säsonger i NHL, om vägen tillbaka till ishockeyn. Han, som spelade för Mora under NHL-lockouten 2012–2013, mår bättre efter sin behandling, men arbetar fortfarande med mentala problem kopplade till en tuff barndom och tragedier i familjen.

Jag antar att det är känslan av att allt ont också för något gott med sig. Jag vill vara en förebild av andra orsaker. Allt som har hänt har lett mig hit, men jag önskar att det inte hade tagit så lång tid, sade han till kanadensiska TSN.