Coleman gör comeback: "Njuter på ett annat sätt"

Jakten på en OS-biljett skapade en stress och en oro som fick Michelle Coleman att tappa glädjen i simningen. Efter ett tio månader långt uppehåll är det nu dags för tävlingscomeback. –Det ska bli jättekul. Jag njuter verkligen på ett helt annat sätt än förut, säger Coleman som satsar mot OS 2024.

Michelle Coleman gör comeback efter en tio månader lång tävlingspaus. Arkivbild.

Michelle Coleman gör comeback efter en tio månader lång tävlingspaus. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2022-10-20 06:00

Den snart 29-åriga simprofilen, som tagit fem VM-medaljer och tio EM-medaljer i kort- och långbana, gör comeback i världscuppremiären i Berlin fredag–söndag.

Där kommer hon att simma 50 och 100 meter fritt samt 50 meter fjäril.

Och hon kommer att njuta av varje sekund, varenda moment.

– Förutom tävlandet ser jag fram emot alla de här småsakerna, värma upp, vara nervös, att simma in. Allt som jag var väldigt trött och otaggad för ska bli superkul, säger hon.

Målet i Berlin är att kvala in till kortbane-VM i Melbourne som avgörs i december. Coleman simmar bara i Berlin, inte resterande två deltävlingar.

"Så himla slut"

Hennes senaste tävling på internationell nivå var kortbane-VM i Abu Dhabi i december i fjol. Där var Coleman med och vann två guld, ett silver och ett brons i lagkapp där svenskorna också tangerade världsrekordet i den korta medleylagkappen.

Redan där och då hade hon planerat för att ta en paus, men först i mars i år gick hon ut med det offentligt.

Michelle Coleman hade haft en frustrerande väg till OS i Tokyo förra sommaren. Hösten 2019 simmade hon sammanlagt fem gånger under de tuffa svenska kvalgränserna och totalt nästan 30 gånger under de internationella, ändå fick hon inte grönt ljus förrän några veckor innan.

– Nu när jag kollar tillbaka så var jakten på OS den största boven till att jag blev så himla slut. Det var mycket som jag också byggde upp själv, säger hon.

"Väldigt kul att simma"

Coleman, som började träna igen i maj, har hunnit med massor under uppehållet.

Segling i Karibien, skidsemester, garderobsbygge, examen – och så har hon skaffat jobb.

– Stora grejer som jag inte hunnit göra innan. Det har varit himla härligt att ha tiden att göra det här, kul att testa livet som jag suktat efter. Nu har jag gjort det, det var fantastiskt, men jag tycker fortfarande att det är väldigt, väldigt kul att simma.

Hon jobbar deltid som marknadskommunikatör på Anticimex och ser inga problem med att kombinera det civila jobbet med simsatsningen.

– Det funkar superbra, min chef och ledningen är väldigt stöttande, jag är bara anställd 40 procent, så i stället för att åka hem och sitta i soffan i fyra timmar mellan passen så åker jag till kontoret och jobbar. Det har gett massor av energi. Jag trivs med det och hoppas att det ska funka inför Paris, säger hon.

Michelle Coleman har nått sina största framgångar i lag och medleylaget ser ut att kunna bli en medaljutmanare i OS i Paris 2024. Med Sarah Sjöström som självklar stjärna, systrarna Louise och Sophie Hansson och Coleman har Sverige ett kanonlag.

Men hon trånar fortfarande efter individuella framgångar. Där är EM-bronset på 100 meter fritt 2014 och sjundeplatsen i OS 2016 på 200 meter fritt bland det främsta.

I Tokyo slogs hon ut i semifinal på 100 meter fritt och i försöken på halva distansen.

– Jag gjorde det här uppehållet för jag tror att det är enda sättet att få ut det jag vill i Paris. Att simma på en ny nivå. Man måste ha viljan och det mentala fokuset för att prestera på en hög nivå. Det hade jag inte mot slutet och det syntes på mina resultat, säger hon.

Fakta: Världscupen i simning

Världscupen avgörs i tre deltävlingar under de tre kommande veckosluten:

Berlin (21–23/10), Toronto (28–30/10) och Indianapolis (3–5/11).

Årets upplaga av världscupen simmas i kortbana (25–metersbassäng).

Den totala prissumman är 13,3 miljoner kronor och totalvinnarna på dam- och herrsidan får 100 000 dollar, motsvarande 1,1 miljoner kronor.

Simmarna får tävla i hur många grenar de vill, men bara de tre bästa resultaten per deltävling räknas.

Louise Hansson är enda svensk som deltar i alla tre deltävlingar. Sarah Sjöström har tagit en paus och simmar inte världscupen.

Svenska landslagssimmare som deltar i Berlin: Michelle Coleman, Sophie Hansson, Louise Hansson, Emelie Fast, Sara Junevik, Hanna Rosvall, Klara Thormalm, Isak Eliasson, Oskar Hoff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!