Colemans guldsuccé: "Helt otroligt"

Hon tog paus när glädjen försvann. I Bukarest visade Michelle Coleman att uppehållet var rätt taktik. –Det bästa beslutet jag någonsin tagit, säger simstjärnan efter guldet på 50 meter fritt vid kortbane-EM i Bukarest.

Michelle Coleman.

Michelle Coleman.

Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Simning2023-12-06 17:06

Michelle Coleman har fått en medaljrik start på mästerskapet i Rumänien.

På första dagen var hon med i laget som vann lagkappen, 4x50 meter fritt, och såg ett dygn senare till att själv vinna 50 meter fritt.

30-åringen satte handen i kaklet före Beryl Gastaldello, Frankrike, och danskan Julie Kepp Jensen – på personliga rekordet 23,52 och dessutom hennes första individuella mästerskapsguld.

"Otroligt stolt"

– Det är helt otroligt. Jag är otroligt stolt över mig själv, att jag fick till loppet, jag ville ner och "persa", säger hon till SVT.

– Jag har inte tagit individuella medaljer på nio år, inte "persat" på flera år. Det är en otrolig känsla att lyckas när man kämpat så länge.

Vägen till medaljen?

Den gick via ett långt uppehåll.

I mars 2022 meddelade Michelle Coleman att karriären var på paus.

"Efter ett stressigt 2020 och 2021 skrek mitt huvud, mer än min kropp, efter en paus. Och för första gången i livet vågade jag stanna upp och lyssna", skrev hon på Instagram och stod över långbanesäsongen.

Tillbaka till VM

Till långbana-VM Fukuoka, Japan, var glädjen tillbaka och comebacken resulterade i hennes första individuella VM-final i karriären.

I Bukarest slutade finalsimningen med en guldmedalj.

– Jag har sagt det innan, det var det bästa beslutet jag någonsin har taget. Det är otroligt när man vågar följa sin magkänsla och vågar göra det man vill – och få bekräftelse på att de besluten var korrekta, säger hon.

Och det var en lättad och emotionell Coleman som sedan pratade om insatsen som gav EM-guldet.

– Det är nio år av känslor som har byggts upp, känslan av att jag misslyckats, att jag har varit på väg åt rätt håll men inte hållet ihop det. Att kunna bevisa för mig själv, att hålla ihop det och klara pressen … Det betyder otroligt mycket.

På 100 meter bröst blev Sophie Hansson fyra på 1.04,08. Eneli Jefimova, Estland, vann på 1.03,21.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!