Nordenskiöldsloppet är med sina 22 mil världens längsta skidlopp. Stark kyla och hårda vindar gjorde dessutom årets upplaga av loppet än tuffare.

Vilket Motalabon Thomas Sjögren Gustafsson kan intyga. För efter att ha kämpat i dryga 22 timmar så tvingades han bryta bara fem kilometer från mål.

– Jag blev blind. När vi kom till sista kontrollen så tänkte jag att nu är det bara fem kilometer kvar så i mål ska jag. Man är ju lite envis. Men när jag kom ut så var det bara som vit rök framför ögonen. Jag såg ingenting, säger Sjögren Gustafsson.

Artikelbild

| Thomas Sjögren Gustafsson kämpade i 22 timmar innan han tvingades bryta när han tappat synen.

Han fortsätter:

– Jag blev ju skitorolig för det var så jäkla obehagligt. Jag fick ropa på folk så att de fick larma. Så jag blev hämtad med snöskoter.

När vi pratas vid ett antal timmar senare så har det gått ett antal timmar och han sitter i bilen på väg hem..

Hur mår du nu?

– Det är halvskapligt. Jag ser ju ingenting nu heller. Vad det beror på finns den många olika teorier om. Det kan vara att man är helt slut. Men det tror inte jag. Jag tror det är kylan och blåsten som gjorde det. Det blåste ju något fruktansvärt, säger Sjögren Gustafsson som egentligen inte vill prata så mycket om det.

Han vill hellre prata om Roger Sjöbergs prestation i loppet. Roger tog sig i mål på 18 timmar och 59 minuter.

– Det var ju riktigt tufft väder så det är ju ett kanonjobb han gjort. Det var ju stora drivor bitvis och inga spår att åka i och så jäkla kallt. Björn (Sjöberg) fick ju bryta när det var två kontroller kvar för att han var så nedkyld. Så jag är så jäkla glad för Rogers del. Vi andra får komma igen nästa år.

Han avslutar med att säga att han inte vill läsa att det varit en negativ upplevelse att han tvingades bryta.

– Jag ser det som att jag har fullföljt loppet. Orken fanns men hälsan måste komma i första hand.