– Det var otroligt. Det var det största ögonblicket i min squashkarriär. Jag hade inte förväntat mig det eftersom jag var oseedad. Det är speciellt att få vinna sin favoritturnering, säger Simon Rösner om vinsten i New York.

Men nu, två veckor senare, är det Swedish Open på tyskens schema. I kvartsfinalen fick han möta den 26-rankade engelsmannen Declan James som hade kvalat sig in i tävlingen. Matchen blev otroligt jämn. Men i sista set var det Rösner som visade att rutinen krävs för att komma vidare.

– Det var en skitmatch. Jag fick kämpa för att hitta min längd och min rytm i spelet. Jag kan dock inte säga att jag är olycklig över matchen i dag då Declan spelade riktigt bra. Han fick mig att springa runt som en kyckling och jag gav honom för många möjligheter i mitten av banan, vilket var nyckeln. Men när jag tog bort det från honom gick det bättre. Jag har mött honom innan och han har utvecklats mycket sedan dess. Han är på väg uppåt, säger Rösner.

Artikelbild

Vad säger du om den yngre generationen som kommer upp nu?

– De är riktigt bra. I England är det några killar som förmodligen kommer att sluta snart. Då är det bra att den nya generationen med till exempel Declan James kommer upp och gör det bra. Det är bra för sporten. Det är bara några nationer för stunden som kan ge Egypten en match, så vi måste lägga våra kort rätt för att utmana dem, säger Rösner och skrattar.

Simon Rösner är en av favoriterna i turneringen och efter vinsten i "Tournement of Champions" känner han av pressen.

– I matchen mot Declan blev jag "den jagade" eftersom jag ligger topp tio i världen och han 26:a. Han har inget att förlora medan jag är favoriten. Då krävs det rutin. Jag försöker att inte tänka så mycket på favoritskapet, men det är svårt eftersom folk inte pratar om de första rundorna – utan de pratar om semifinalerna på direkten. Då tänker jag "vänta, vänta... jag måste fortfarande vinna de första matcherna för att ta mig dit".

Artikelbild

Det är 12:e gången du är här i Linköping och deltar i Swedish open. Vad är anledning till att du kommer tillbaka?

– Det tar hand om oss väldigt bra här. Publiken är bra, arenan är bra, människorna här är snälla och hjälpsamma... det är nog anledning till att jag kommit tillbaka. Jag har gått runt i staden och tycker det är en fin liten stad. Den är väldigt lik staden jag bor i hemma i Tyskland. Såklart är det skillnad på att vara i New York och här – men det är en härlig atmosfär här.

Artikelbild

Och det framtida målet för Rösner är tydligt.

– Jag ska komma topp fyra på rankingen. Enkelt svar, säger han och ler stort.

För svenske Rasmus Hult blev det förlust i tre raka set mot Omar Mosaad, Egypten,  i åttondelsfinalen.
Övriga spelare som är klara för kvartsfinal är: Paul Coll , Australien, Tarek Momen, Egypten, Cameron Pilley, Australien, Daryl Selby, England, James Willstrop, England och Ali Farag, Egypten.