Klassikern Marknadsnatta, en av Sveriges två äldsta rallytävlingar som körts sedan 1964 med bara ett års uppehåll, avgjordes med över 200 bilar på startlinjen.

Det enda år som tävlingen ställts in, 1983, var det i brist på snö när arrangören Västra Östergötlands MK försökte sig på ett vinterrally.

Nu kom snön ute i skogarna i södra Östergötland. Men det stoppade inte rallyt från att genomföras. Först in i mål kom ungdomarna där Tim Lagerstam från Kullings i Herrljunga vann svenska rallycupen totalt tillsammans med kartläsaren Robin Bäckström från Falköping.

Artikelbild

| Tim Lagerstam från Kullings vann svenska rallycupens ungdomsklass totalt efter att ha kört in som femma i Marknadsnatta ihop med kartläsaren Robin Bäckström.

En femteplats blev det för duon i Marknadsnatta.

– Snöigt, halt och jävligt roligt, beskrev västgöten sin resa genom Östergötland.

Målsättningen var på lördagen att bilen skulle i mål så att totalledningen i cupen kunde försvaras. Därför var Tim Lagerstam nöjd med femteplatsen.

– Vi har kört 13-14 tävlingar den här säsongen. Vi gick ut hårt och hade många första- och andraplatser i våras, säger 18-åringen.

Artikelbild

| Jonathan Knutsson från Motala och Valdemarsvik bytte folkrace mot rally och kom sexa i sin debuttävling i Skänninge.

För Tim Lagerstam blir det nu att köra som C-förare i seniorklass nästa säsong. Med en Volvo 940, troligen i Volvo original cup.

Ungdomsklassen i Marknadsnatta vanns av Kalle Gustavsson från Haninge. Där märktes Motalagrabben Jonathan Knutsson, tävlandes för Valdemarsvik, med sin sjätteplats i sitt livs första rallytävling. 17-årige Knutsson körde i en Saab 900 och hade Jörgen Stjernström från Norrköping som kartläsare.

Artikelbild

| Daniel Wall i aktion under Marknadsnatta.

– Jag är nöjd med resultatet, allt kan hända i ett rally. Allt har hänt, jag fick bland annat backa vid ett tillfälle. Vi blev också nedvinkade, fick tvärnita och hamnade i diket, säger Jonathan Knutsson.

Knutsson ska köra en sprint nästa helg på Himmelstalund i Norrköping, och sedan är säsongen över. Sen blir det att sälja bilen för att satsa på en trimmad tvåhjulsdriven till nästa års seniorsäsong.

Artikelbild

| Jacob Jansson

Knutsson gillar rally bättre än folkrace som han ska minska på.

– Här håller grejerna och man blir inte av med bilen. Man kan då lägga mer energi på det, säger Motalakillen.

Artikelbild

Marknadsnatta försenades på grund av en avåkning på specialsträcka fyra, som fick till följd att en kartläsare fick ryggsmärtor. Men det var enligt uppgift ingen allvarlig skada.

I huvudklassen totalt blev det ingen seger för Kvarnvingarnas Jari Saarinen. Ett par tidiga punkteringar förstörde dagen för Saarinen som ändå körde upp sig till att bli tvåa, 10,1 sekunder bakom Jacob Jansson som kör för den finländska klubben Siak.

Artikelbild

Svenska rallycupen bland seniorerna vanns totalt av Sundsvalls Anton Eriksson i fyrhjulsdrivet och Hällefors Emil Karlsson i tvåhjulsdrivet.

Bland östgötar kan nämnas Adrian Ring, Linköping, som vann bland C-förare i tvåhjulsdrivet och SMK Motalas Emil Johansson som kom trea bland B-förare i tvåhjulsdrivet.